Skip to main content

Καθαίρεσε τον πρόεδρο της Βουλής το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας

Στην καθαίρεση του προέδρου της Βουλής της Βραζιλίας, κάτω σώματος του Κογκρέσου της χώρας, Εντουάρντο Κούνια, προχώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από αίτημα του γενικού εισαγγελέα.

Κατηγορείται ότι προσπάθησε να εμποδίσει έρευνες για περιστατικά διαφθοράς, αλλά και να εκφοβίσει βουλευτές.

Ο κ. Κούνια είναι γνωστός επικριτής της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και ηγήθηκε της προσπάθειας για αποπομπή της, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει περάσει πια στη Γερουσία της χώρας. Η ψηφοφορία στο άνω σώμα του Κογκρέσου της Βραζιλίας θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

O καθαιρεθείς, στέλεχος του Κόμματος του Βραζιλιανού Δημοκρατικού Κινήματος, έχει κατηγορηθεί για δωροληψία και ξέπλυμα χρήματος, το οποίο σχετίζεται με δίκτυο διαφθοράς γύρω από την κρατική επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Κατηγορείται συγκεκριμένα ότι έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να εξασφαλίσει σε τρίτους επαφές με την εταιρεία. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Βραζιλίας, ο πρόεδρος της Βουλής είναι ο τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας, μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της χώρας.

Αρχηγός του κόμματος του κ. Κούνια είναι ο Μισέλ Τέμερ, αντιπρόεδρος της Βραζιλίας.

Εάν η Γερουσία αποφασίσει, μετά τη Βουλή, την παραπομπή της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ σε δίκη, ο κ. Τέμερ θα αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος.

Η κ. Ρούσεφ έχει κατηγορήσει τους κ.κ. Τέμερ και Κούνια ως αρχηγούς «πραξικοπήματος» εναντίον της.

Πρόεδρος της Βουλής της Βραζιλίας αναλαμβάνει ο Βάλντιρ Μαρανιάο, επίσης κατηγορούμενος στο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος.

naftemporiki.gr