Skip to main content

Βουλγαρία: Στήριξη των δυτικών βαλκανικών κρατών για ένταξη στην Ε.Ε.

Την πεποίθηση ότι μόνο η ενωμένη και δυνατή Ευρώπη μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στην περιοχή, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, στη διάρκεια τοποθέτησής του, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που γίνεται στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως οι παγκόσμιες μεταναστευτικές ροές, οι απειλές ασφάλειας, η ταχύτητα των δημογραφικών και τεχνολογικών αλλαγών, καθώς και οικολογικούς κινδύνους. Δεδομένων αυτών των προκλήσεων – σημείωσε ο κ. Μπορίσοφ – είναι ζωτικής σημασίας να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας στην Ευρώπη που ενώνει, που προστατεύει, που κατέχει ηγετική θέση σε παγκόσμια κλίμακα.

Στις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να παραμείνει η προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και περιφερειακής σύγκλισης, καθώς και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Επίσης, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, των κυβερνοεπιθέσεων, της παραπληροφόρησης καθώς και της εγγύησης της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η πολιτική γειτονίας και η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, τόνισε ο κ. Μπορίσοφ, συμπληρώνοντας πως η επιτάχυνση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις χώρες (σ.σ. των Δυτικών Βαλκανίων) έχει τεράστια σημασία για την επίτευξη της σταθερότητας, της ευημερίας και της ασφάλειας στην περιοχή και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Βουλγαρία – πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ – θα συνεχίσει να στηρίζει τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στον “δρόμο” προς την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βουλγαρία, επισήμανε ο κ. Μπορίσοφ, στηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019.

Επισήμανε, επίσης, ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση πολιτικών αύξησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης με τέτοιο τρόπο που να αντιμετωπίσει και το “φαινόμενο” της Ευρώπης των “πολλών ταχυτήτων”.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΒΤΑ