Την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Λιβύη πρότεινε εκ νέου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποδέχθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.
«Είναι καιρός να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη στο Βερολίνο, καθώς είναι σημαντικό να τερματιστεί η σύγκρουση» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο περιθώριο της κοινής συνέντευξης Τύπου.
Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ προανήγγειλε την αποστολή προσκλήσεων στις εμπλεκόμενες πλευρές για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στο Βερολίνο.
«Ελπίζουμε ότι οι κοινές προσπάθειες της Ρωσίας και της Τουρκίας θα οδηγήσουν σε επιτυχία, και θα στείλουμε σύντομα προσκλήσεις για μια διάσκεψη στο Βερολίνο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, οι κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν κάλεσαν τις αντιμαχόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός.
Ωστόσο, ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ηγείται του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ξεκαθάρισε ότι οι ειρηνευτικές διαδικασίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον ειρηνικό έλεγχο της Τρίπολης από τις δυνάμεις του LNA.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Πούτιν ερωτήθηκε και για τη δράση του Ομίλου Wagner στη Λιβύη, όπου Ρώσοι μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό του Χαφτάρ.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε, σε κάθε τόνο, ότι δεν εκπροσωπούν το ρωσικό κράτος και δεν πληρώνονται απ’ αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι.
Η αφρικανική χώρα, μάλιστα, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:
- Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
- Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα της Βεγγάζη -ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας.
Ο στρατηγός Χαφτάρ, τον περασμένο Απρίλιο, κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».
naftemporiki.gr