Skip to main content

Kωνσταντινούπολη, η πληγωμένη πόλη

Στις 12 Ιανουαρίου 2016 μια βομβιστική επίθεση στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη. Ο δράστης φέρεται να ήταν οπαδός του ΙΚ. Ήταν η αρχή μιας σειράς τρομοκρατικών χτυπημάτων στην πόλη του Βοσπόρου.

Η ιστορική πλατεία Σουλτάν Αχμέτ με το Μπλε Τζαμί και τον αιγυπτιακό οβελίσκο καλύπτεται τις τελευταίες μέρες από χιόνι. Οι φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του κόσμου είναι ειδυλλιακές. Τίποτα δεν θυμίζει τις φρικιαστικές εικόνες της 12ης Ιανουαρίου 2016, όταν σε μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας 12 Γερμανοί τουρίστες έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν. Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν αργότερα την ταυτότητα του καμικάζι. Επρόκειτο για τον Ναμπίν Φαντλί, ο οποίος φέρεται να είχε προβεί στην επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Κράτος.

Στη δίνη της τρομοκρατίας

Έκτοτε η Τουρκία και ειδικότερα η Κωνσταντινούπολη έχει βρεθεί πολλές φορές στη δίνη της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Η επίθεση στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ ήταν απλώς η αρχή μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων με τη «σφραγίδα του Ισλαμικού Kράτους» στην πόλη του Βοσπόρου. Ακολούθησαν μέσα στο 2016 τρομοκρατικές επιθέσεις στον εμπορικό δρόμο Ιστικλάλ, στη συνοικία Μπεσίκτας, στο αεροδρόμιο Ατατούρκ και πιο πρόσφατα στο κοσμοπολίτικο κλαμπ Ρέινα.

Όλες αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες είχαν στο μεταξύ έντονο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Την ίδια ώρα η τουρκική δικαιοσύνη συνεχίζει να ερευνά την ύπαρξη ποινικών ευθυνών ενδεχομένως και για άλλα άτομα αναφορικά με την υπόθεση της 12ης Ιανουαρίου 2016.

Ήδη κρατούνται 26 ύποπτοι, οι περισσότεροι εξ αυτών με καταγωγή από τη Συρία. Σύμφωνα με την εισαγγελία, τους έχει απαγγελθεί η κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και της συνέργειας σε ανθρωποκτονία με πρόθεση. Κάποιοι εξ αυτών επιμένουν ότι είναι αθώοι και ότι προσπάθησαν να διαφύγουν από τους κόλπους του ΙΚ. Άλλοι πέντε παραπέμφθηκαν σε δίκη με σοβαρές υπόνοιες για τέλεση αξιόποινων πράξεων, Ένας εξ αυτών φέρεται να πέρασε παράνομα στην Τουρκία τον βομβιστικό μηχανισμό που χρησιμοποίησε ο δράστης της επίθεσης στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ.

Βαθύ πλήγμα στον τουρκικό τουρισμό

Την ισχυρή έκρηξη του Ιανουαρίου του 2016 θυμάται έντονα ο Ράμκο, που εργαζόταν τότε σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο στην ίδια πλατεία. Ένα χρόνο μετά δεν εργάζεται πλέον εκεί, ο μισθός του έπεσε κατακόρυφα λόγω της πτώσης του τουρισμού. «Μετά την επίθεση στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ οι τουρίστες φοβούνται να έρθουν εδώ», λέει χαρακτηριστικά. Πράγματι ένα χρόνο μετά οι τουρίστες είναι ελάχιστοι, ίσως και λόγω της κακοκαιρίας. Μόνο Ασιάτες τουρίστες κάνουν βόλτα στην πλατεία αυτές τις μέρες.

Για την Τουρκία και την Κωνσταντινούπολη ο τουρισμός είναι βασικός μοχλός της οικονομίας. Το 2016 ο τουριστικός κλάδος υπέστη βαθύ πλήγμα. Σύμφωνα με στοιχεία του Τομέα Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου, o αριθμός των ξένων τουριστών μειώθηκε κατά 26% από το 2015. Οι ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις της μείωσης των τουριστικών αφίξεων είναι επίσης ανησυχητικές.

Από τα 3600 εμπορικά καταστήματα στο Καπαλί Τσαρσί, τη μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά της Πόλης, τα 500 έχουν κλείσει. Και οι απώλειες που καταγράφουν οι καταστηματάρχες στην περιοχή Ιστικλάλ είναι τεράστιες. Για τους ανθρώπους του λιανικού εμπορίου η κατάσταση είναι δραματική, ενώ οι ίδιοι δεν θεωρούν πολύ πιθανό να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο άμεσο μέλλον.