Skip to main content

Το Ιράν αποσύρεται από «κάποιες δεσμεύσεις» της πυρηνικής συμφωνίας του 2015

Την απόφαση του Ιράν να αποσυρθεί από «κάποιες δεσμεύσεις» της διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ρουχανί. Ο Ιρανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του αυτή σε ορισμένους ξένους ηγέτες, έναν χρόνο αφότου και οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία η οποία συνήφθη το 2015.

Ειδικότερα, σε επιστολή του προς τους πρεσβευτές της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Κίνας και της Ρωσίας, ο Ρουχανί ανακοινώνειότι το Ιράν θα σταματήσει να εφαρμόζει περιορισμούς στα αποθέματα του βαρέος ύδατος και του εμπλουτισμένου ουρανίου — μέχρι σήμερα πωλεί μέρος τους — ενώ διατυπώνεται η απειλή πως η Τεχεράνη ενδέχεται να λάβει νέα μέτρα «εντός 60 ημερών».

Η συμφωνία είχε στόχο να ανακόψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

Η ένταση ωστόσο στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν έχει κλιμακωθεί από τότε που η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Ιράν και πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2015 – οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία, καθώς και η Γερμανία – κατέρρευσε πέρσι, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις ΗΠΑ.

Αμέσως κατρακύλησε και οικονομία του Ιράν – ο ετήσιος πληθωρισμός τετραπλασιάστηκε, οι ξένοι επενδυτές γύρισαν την πλάτη και το νόμισμα έκανε βουτιά. Παραταύτα, το Ιράν παρέμενε πιστό στις δεσμεύσεις του, βάσει της διεθνούς συμφωνίας, σύμφωνα με επιτηρητές της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Οι Ευρωπαίοι που στηρίζουν τη συμφωνία και είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην επαναφορά των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης προσπαθούν έκτοτε να βρουν τρόπους για να διασώσουν τη συμφωνία. Σε αυτούς τους τρόπους περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός ειδικού συστήματος πληρωμών, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στις διεθνείς εταιρείες που το επιθυμούν να συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τον Ιράν παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές στο Ιράν ότι θα πρέπει να έχει συνέπεια στις δεσμεύσεις του, κυρίως αυτές που αφορούν την πυρηνική δραστηριότητά του.

Αντιδράσεις

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που αντέδρασε, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, εάν υπαναχωρήσει από τη συμφωνία.

«Δεν θέλουμε η Τεχεράνη να ανακοινώσει αύριο ότι θα παραβιάσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά, διότι σε αυτήν την περίπτωση εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε εκ νέου κυρώσεις», δήλωσε διπλωματική πηγή στην «Guardian». «Δεν το θέλουμε και ελπίζουμε ότι οι Ιρανοί δεν θα πάρουν αυτήν την απόφαση».

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Κίνας, η οποία διά του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ τόνισε ότι «διατήρηση και η εφαρμογή της συμφωνίας είναι ευθύνη όλων των πλευρών». «Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ενισχύσουν τον διάλογο και να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης», πρόσθεσε ο Γκενγκ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε την αναστολή κάποιων δεσμεύσεών της βάσει της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε αυτούς που θέλουν να μας σκοτώσουν», τόνισε ο Νετανιάχου.

naftemporiki.gr