Το Ισραήλ δεν θα «συνεργαστεί» με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στην έρευνά του για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Το Ισραήλ αποφάσισε να μην συνεργαστεί με το ΔΠΔ», πιστεύοντας ότι «το ΔΠΔ δεν έχει την νομιμότητα να ξεκινήσει μια έρευνα» κατά του Ισραήλ, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φατού Μπενσούντα ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου ότι θα διερευνήσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα Παλαιστινιακά Εδάφη αφότου το δικαστήριο αποφάσισε ότι έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση. Τον Δεκέμβριο του 2019 είχε δηλώσει ότι υπάρχει «λογική βάση να πιστεύουμε ότι διαπράχθηκαν ή διαπράττονται εγκλήματα πολέμου στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε ως πιθανούς δράστες όχι μόνο τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αλλά και ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, όπως η Χαμάς. Η Μπενσούντα είχε πει τότε ότι σκόπευε να ξεκινήσει έρευνα για το θέμα, μόλις οι δικαστές έκριναν αν το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία σε αυτήν την περίπτωση ή όχι.
Το εβραϊκό κράτος, που δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, και οι ΗΠΑ, που δεν έχουν επικυρώσει το καταστατικό ίδρυσής του, κατήγγειλαν την έναρξη αυτής της έρευνας. Αντιθέτως, η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση.
Στις 19 Μαρτίου, το δικαστήριο έδωσε στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους προθεσμία ενός μηνός για να ζητήσουν αναβολή της έρευνας.
Η σημερινή ισραηλινή ανακοίνωση αναφέρει παράλληλα πως «ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι ενώ οι στρατιώτες του IDF (ισραηλινού στρατού) πολεμούν (…) τρομοκράτες που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, το δικαστήριο της Χάγης έχει αποφασίσει να καταδικάσει το Ισραήλ».
Ο Νετανιάχου είχε αρκετές συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας και πολιτικούς για να αποφασίσει τη στάση του Ισραήλ απέναντι στην έναρξη της έρευνας, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Αυτή η έρευνα αναμένεται να εστιάσει ιδιαίτερα στην ευρείας κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ελέγχεται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, με στόχο, σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος, να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας προς το έδαφός του, και να καταστρέψει σήραγγες που σκάφτηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006.
Ο πόλεμος αυτός άφησε πίσω του περίπου 2.250 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά, κυρίως αμάχους, και 74 νεκρούς, κυρίως στρατιώτες, στην ισραηλινή πλευρά.
Μετά την έναρξη της έρευνας του ΔΠΔ, ο Ισραηλινός απερχόμενος πρωθυπουργός είχε αντιδράσει χαρακτηρίζοντας «αντισημιτική» και υποκριτική την απόφαση δικαστηρίου, σημειώνοντας πως η χώρα του «λαμβάνει κάθε προφύλαξη για να ελαχιστοποιήσει απώλειες αμάχων» στον αγώνα της κατά της «τρομοκρατίας».
«Ένας θεσμός που ιδρύθηκε για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προστατεύει όσους τα καταπατούν», δήλωσε σήμερα ο Νετανιάχου στην ίδια ανακοίνωση.
Σε ομιλία του χθες, Ημέρα του Ολοκαυτώματος, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την έρευνα του ΔΠΔ έναν «παραλογισμό».
Το ΔΠΔ, το μοναδικό μόνιμο δικαστήριο στον κόσμο για εγκλήματα πολέμου, ιδρύθηκε το 2002 για να εκδικάσει τα χειρότερα εγκλήματα παγκοσμίως όταν τα τοπικά δικαστήρια δεν είναι διατεθειμένα ή σε θέση να παρέμβουν.
Οι Παλαιστίνιοι είχαν δηλώσει ότι θα συνεργαστούν με το ΔΠΔ. Σήμερα ο Ομάρ Αουαντάλα, ανώτερος αξιωματούχος του Παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Στείλαμε την απάντησή μας στο ΔΠΔ». «Η πλήρης συνεργασία με το ΔΠΔ θα συνεχιστεί από το Κράτος της Παλαιστίνης, ως κράτος μέλος του δικαστηρίου, για να επιτευχθεί δικαιοσύνη για τα θύματα του παλαιστινιακού λαού και να καταστεί υπεύθυνο το Ισραήλ για τα εγκλήματά του», τόνισε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.
Πηγή:ΑΜΠΕ