Skip to main content

Κυβέρνηση: Στην αντεπίθεση με 120 δόσεις και προεκλογικές παροχές

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Με το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και το πακέτο των θετικών μέτρων που θέλει να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας, προσέρχεται η κυβέρνηση στη μάχη της Βουλής με την αξιωματική αντιπολίτευση, που ξεκινά σήμερα και θα τελειώσει την Παρασκευή τα μεσάνυκτα με ψηφοφορία για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη φορά, η πλειοψηφία δεν θα ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως έχει κάνει και άλλες φορές σε αυτές τις περιπτώσεις, στο πλαίσιο του παιχνιδιού των εντυπώσεων.

Ο πρωθυπουργός θα μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, που κατατίθεται επίσης σήμερα, αλλά η κυβέρνηση θα κάνει χρήση του δικαιώματος που δίνει ο κανονισμός της Βουλής ώστε η συζήτηση να ξεκινήσει την Τετάρτη, με την ελπίδα ότι θα έχουν λήξει θετικά οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών -που βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα και αναχωρούν την Τετάρτη- για το πακέτο που θέλει να ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας μέσα στη Βουλή. Σκοπός της κυβέρνησης είναι οι συζητήσεις για το πακέτο των προεκλογικών ελαφρύνσεων στο οποίο έχει επενδύσει για να μειώσει τη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, να έχουν ολοκληρωθεί πριν την αναχώρηση των Θεσμών από την Αθήνα την Τετάρτη. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, στόχος του κ. Τσίπρα είναι το βράδυ της Παρασκευής πριν από την ψηφοφορία, να κάνει ο ίδιος τις ανακοινώσεις για το προεκλογικό πακέτο.

Η πλειοψηφία εμφανίζεται βέβαιη για τις 152 ψήφους στην ψηφοφορία της Παρασκευής, καθώς στις 151 θα προστεθεί και η ψήφος του νέου υπουργού Τουρισμού Θανάση Θεοχαρόπουλου. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι με την ντρίπλα να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας κατά Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει διαρροές που θα του δημιουργούσαν μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές. Προετοιμάζεται ωστόσο για σκληρή σύγκρουση με την αξιωματική και την ελάσσονα αντιπολίτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρουν το λόγο αναμένεται να επικεντρώσουν στην οικονομία και να υποστηρίξουν ότι οι άλλες υποθέσεις που βρίσκονται στην επικαιρότητα (επίθεση Πολάκη κατά Κυμπουρόπουλου, νέες αποκαλύψεις για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που εκθέτουν τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς που τη χειρίστηκαν, φωτογραφίες από διακοπές του Πρωθυπουργού σε κότερο γνωστού εφοπλιστή αμέσως μετά το Μάτι κ.ά.) αποτελούν προσπάθεια της αντιπολίτευσης να επηρεάσουν την κοινή γνώμη εναντίον της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναφέρει πιο επιτακτικά και από το βήμα της Βουλής το αίτημα για τηλεοπτική αναμέτρηση εφ΄ όλης της ύλης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από τις ευρωεκλογές, με κατηγορίες κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι κρύβεται από τους πολίτες.

Ωστόσο, πέραν του κλίματος που η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει, ο κ. Τσίπρας προσέρχεται σε μία κρίσιμη κοινοβουλευτική μάχη έχοντας να αντιμετωπίσει τη δύσκολη συγκυρία που συνθέτουν οι αρνητικές επιδόσεις των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι αρνητικές δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, η υπόθεση Πολάκη που έχει προκαλέσει και εσωτερικά ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, η αποκάλυψη της εύθραυστης κατάστασης στην ελληνική οικονομία μέσα από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση, αλλά και οι νέες αποκαλύψεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τη διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης, που δρουν καταλυτικά στη διαμόρφωση του προεκλογικού τοπίου.

Η επόμενη ημέρα

Κάτω από τα ραντάρ της προεκλογικής επικαιρότητας αλλά σε πλήρη εξέλιξη, βρίσκεται ένα «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ή άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης που αφορά την επόμενη ημέρα των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών, με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές. Ο Πρωθυπουργός δείχνει να έχει αποφασίσει τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο κόμμα και παράλληλα να προσπαθεί από τώρα να χαμηλώνει τον πήχη των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται, ώστε σε περίπτωση εκλογικών ηττών να ελέγξει την κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος που στην Κρήτη είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρό κόμμα για να χωρέσει την μεγάλη προοδευτική παράταξη», αλλά και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προλάβει να συνάψει δεσμούς με την αυτοδιοίκηση» προετοιμάζοντας αρνητικά αποτελέσματα για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επιπλέον, για τις ευρωεκλογές, ο ίδιος μπορεί να αμφισβητεί τις μετρήσεις, αλλά δεν μιλά για ανατροπή και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών, με τις τελευταίες παρεμβάσεις του ανεβάζει συνεχώς τον πήχη των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ και λέει παντού ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ενώ μόλις χθες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας ουσιαστικά στην φράση Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρό κόμμα και καταθέτοντας την αντίθεσή του στη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία όπως επιχειρείται (διαφωνίες έχουν και άλλα στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης και πολλοί βουλευτές ) υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διευρύνει τα όρια της Αριστεράς και δεν φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε ένα ευρύτερο άμορφο και ασπόνδυλο κεντροαριστερό μόρφωμα».

Ο διάλογος αυτός δεν παίρνει διαστάσεις σύγκρουσης, λόγω εκλογών. Στόχος όμως των εσωκομματικών στρατοπέδων είναι η διαχείριση της 27ης Μαΐου, η οποία θα είναι δύσκολη, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τις περιφερειακές εκλογές, τους μεγάλους δήμους και τις ευρωεκλογές.