Το σχέδιο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) για την αλλαγή της χώρας παρουσίασε από τη Λαμία ο ιδρυτής του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα επιβάλλει την επανάσταση του αυτονόητου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και σημείωσε πως και μόνο «η παρουσία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ μας στην Βουλή θα επιβάλλει την συνεργασία για την πρόοδο».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι εφικτή οι οικοδόμηση μιας «μεταπελατειακής Ελλάδας».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου το σχέδιο του κόμματός του, το «Ελληνικό Σχέδιο» είναι βασισμένο σε τρεις άξονες:
Απελευθέρωση των θεσμών της Δημοκρατίας από τον πελατειακό εναγκαλισμό τους με κάθε λογής συμφέροντα.Με Θεσμούς που λειτουργούν και προστατεύουν τον πολίτη από κάθε μορφής αυθαιρεσία.Θεσμούς που αποτρέπουν την σπατάλη, την ιδιοποίηση του πλούτου του ελληνικού λαού.Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τον δεύτερο άξονα, όπως είπε και διευκρίνισε: «Αυτόν της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης».
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για ένα κράτος αποτελεσματικό, αποκεντρωμένο, όχι γραφειοκρατικό, με διαφάνεια, που μπορεί να εξασφαλίσει και δικαιοσύνη και αλληλεγγύη και σωστές υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας, ασφάλισης και προστασίας του περιβάλλοντος.
«Να εγγυηθεί ένα ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους».
Τέλος ο τρίτος άξονας έχει προϋπόθεση και ένα κράτος που λειτουργεί αλλά και ένα κοινωνικό κράτος με έναν πολίτη ασφαλή.
«Μιλώ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την πράσινη ανάπτυξη. Αυτή που θα απελευθερώσει ό,τι πιο δυναμικό έχει η χώρα μας, θα ανασυγκροτήσει την παραγωγική μας δομή και θα επενδύσει και αξιοποιήσει τα μεγάλα μας συγκριτικά πλεονεκτήματα – ειδικά τον άνθρωπο, τον Έλληνα, την Ελληνίδα, τον πολιτισμό και το φυσικό μας περιβάλλον» είπε.
Ο επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του όταν ήταν Πρωθυπουργός λέγοντας πως «αν δεν είχε προηγηθεί η πορεία της χώρας προς το χάος την περίοδο 2004-2009, ο τόπος δεν θα χρειαζόταν ποτέ Μνημόνιο».
Επίσης τόνισε πως αν οι αλλαγές της περιόδου 2009-2011 είχαν διακομματική στήριξη, σήμερα η χώρα θα είχε ήδη διαβεί τον κάβο.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για βαρύτατες οι ευθύνες της κλειστής, όπως είπε, ομάδας που κυβέρνησε τα τελευταία δυόμιση χρόνια.
Επίσης καταφέρθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση θέλει να μείνουμε στο ευρώ χωρίς να κάνουμε επίσης σοβαρές αλλαγές στο κράτος, στις δομές.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός πραγματικότητας γιατί διακινδυνεύει να μας δημιουργήσει νέες περιπέτειες. Να χαθεί ό,τι κατακτήσαμε με θυσίες και να χρειαστούμε χειρότερα μνημόνια για να ξαναβγούμε στις αγορές» είπε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου στάθηκε υπέρμαχος των βελτιώσεων που θα πρέπει να γίνουν στο κράτος και τις κρατικές δομές, «να διορθώσουμε μόνοι μας τα αυτονόητα» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι έτσι θα μπορούμε να προσέλθουμε απέναντι στους εταίρους και «να τους ζητήσουμε αυτά τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να ζητήσουμε».
Ζήτησε μία Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, όχι μόνο το Ελληνικό χρέος αλλά και των άλλων χωρών, που θα «δρομολογήσει λύσεις για την Ευρώπη» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ακόμη εκτίμησεότι «μπορούμε να πετύχουμε άμεσα μια σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μας» και τόνισε με έμφαση πως «είναι έτοιμοι οι εταίροι μας γι’ αυτό εφόσον εμείς δείξουμε την βούληση ότι έχουμε βάλει την Ελλάδα σ’ ένα δρόμο αλλαγών».
Η δικιά μας πρόταση, το Ελληνικό Σχέδιο είναι τελείως διαφορετικό… Όχι άλλη λιτότητα. Θα ζητήσουμε την στήριξη της Ε.Ε. και για αυτές αλλά και για να αναπνεύσει ο τόπος οικονομικά και να μπορέσουμε να τις πετύχουμε» κατέληξε.