Οι βουδιστικές τελετές ολοκληρώθηκαν σήμερα, Σάββατο, και ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν έχει πλέον μεταμορφωθεί για τους Ταϊλανδέζους σε «ζώντα θεό». Το διχασμένο κράτος της νοτιανατολικής Ασίας αποκτά νέο μονάρχη για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες και ελπίζει ότι αυτός θα λειτουργήσει αν όχι ως από «μηχανής θεός» τουλάχιστον ως παράγοντας ενότητας και σταθερότητας.
Ο 66χρονος Βατζιραλονγκόρν διαδέχθηκε στον θρόνο τον πατέρα του όταν εκείνος πέθανε τον Οκτώβριο 2016, έπειτα από 70 χρόνια στην εξουσία. Η επίσημη στέψη του καθυστέρησε προκειμένου να περάσει το απαιτούμενο διάστημα πένθους. Στο πλευρό του κατά την στέψη είχε την βασίλισσα Σουθίντα, την τέταρτη σύζυγό του. Ο νέος γάμος του ύστερα από τρία διαζύγια ανακοινώθηκε μολις τρεις ημέρες πριν την έναρξη των επίσημων τελετών.
Η στέψη πυροδοτεί σχόλια για τον απόμακρο και απρόβλεπτο χαρακτήρα του 66χρονου μονάρχη και για την προσωπική του ζωή. Ωστόσο αυτά λίγο ενδιαφέρουν μπροστά στις κρίσιμες πολιτικές στιγμές για την χώρα. Τον Μάρτιο είχαμε μία εκλογική μάχη ανάμσεα στον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας και το λεγόμενο «δημοκρατικό μέτωπο», που προσπαθεί να εκδιώξει τους στρατηγούς από την πολιτική. Το αποτέλεσμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.
Στην πρώτη του ομιλία ο μονάρχης ζήτησε ενότητα. «Ζητώ από όλους όσους βρίσκονται εδώ και τους πολίτες της Ταϊλάνδης να μοιραστούν την αποφασιστικότητά μου για συνεργασία, με στόχο την ευημερία του έθνους» είπε.
«Θα συνεχίσω, θα διατηρήσω και θα αναπτύξω τη βασιλική κληρονομιά, διοικώντας με δικαιοσύνη προς όφελος των ανθρώπων και με γνώμονα την ευτυχία τους» συμπλήρωσε φορώντας ένα στέμμα 7,3 κιλών, που συμβολίζει το «βάρος» που καλείται να σηκώσει ο μονάρχης.
Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν προετοιμαζόταν από παιδί για τον θρόνο. «Από το πρώτο δευτερόλεπτο της ζωής μου, είμαι πρίγκιπας. Είναι δύσκολο να πεις πώς σου φαίνεται ότι είσαι ψάρι, όταν είσαι ψάρι, πουλί, όταν είσαι πουλί» δήλωνε το 1979 στο BBC σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του.
Δεν του αρέσει να μιλάει δημόσια και σε αντίθεση με τον πατέρα του σπάνια εμφανίζεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στο κοινό. Μένει να φανεί εάν αυτό θα αλλάξει.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC