Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Μπαίνει τέλος στην Ελλάδα των μπάζων και των χωματερών

Εφαλτήριο για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος υπογραμμίζοντας ότι η ευημερία με οικολογικό πρόσημο αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

«Οι νέες διατάξεις για το περιβάλλον θέτουν σαφείς κανόνες για την προστασία του και αποτελούν προωθητικούς βατήρες για μια γρήγορη και βιώσιμη ανάπτυξη, αυτή που θα κληθεί να αμβλύνει τα προβλήματα της επόμενης μέρας και να φέρει ξανά την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης» τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή.

«Από την πρώτη ομιλία μου ως Πρωθυπουργός είχα επισημάνει τον ότι η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με το έμπρακτο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η χώρα υστερεί στον τομέα αυτό. «Δεκάδες επενδύσεις βαλτώνουν στα δίχτυα της γραφειοκρατίας. Η άναρχη δόμηση, τα σκουπίδια εξακολουθούν να μας πνίγουν και η χώρα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. στους κρίσιμους δείκτες περιβαλλοντικής υπευθυνότητας» είπε. Επισήμανε παράλληλα πως η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες στην υπερ-ρύθμιση με νόμους και απαγορεύσεις στα θέματα περιβάλλοντος και βρίσκεται στην 35η θέση μεταξύ 40 χωρών ως προς την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών.

«Ο αντίπαλος της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντας είναι συχνά ένας και κοινός: η φοβική γραφειοκρατία» πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες καλείται να εντείνει τις προσπάθειες για να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, να αντικαταστήσει τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές, να μετατρέψει σε πλούτο τα απόβλητά της.

Αναπτύσσοντας τις βασικές κατευθύνσεις του ν/σ είπε πως που κινούνται σε τρία πεδία: Τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ώστε να διευκολύνονται οι επενδύσεις και κυρίως οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των δασών και των προστατευόμενων περιοχών της χώρας και την αλλαγή προτύπου για την επεξεργασία και την αξιοποίηση των αστικών αποβλήτων.

Συνόψισε επίσης τα οφέλη του στα εξής:

  • Πρώτον, όπως είπε, «φέρνει ένα βήμα μπροστά τη χώρα σε τομείς τριτοκοσμικούς. Βάζει τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων και των χωματερών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και κοστίζουν στο Δημόσιο».
  • Δεύτερον «στρέφει τη χώρα από τους βλαβερούς ρύπους του λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές και μετατρέπει την καθαρή ενέργεια σε πεδίο επενδύσεων που θα φέρουν θέσεις απασχόλησεις».
  • Τρίτον, «εισάγει μία σύγκροτημένη οπτική στα θέματα προστασίας της ελληνικής φύσης. Δεν αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως έκθεμα, αλλά το μετατρέπει σε γόνιμη παράμετρο της ζωής μας διαφυλάττοντας την ομορφιά του, αλλά μεγεθύνοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες».

Δημιουργία οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θα ήθελα πραγματικά, όταν γίνεται κριτική σε αυτή την αίθουσα, να μην θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί κάποια ιδιαιτερότητα μέσα στον ευρωπαϊκό χάρτη. Και θα ήμουν πάρα πολύ ανοιχτός, εάν η Αντιπολίτευση έχει αντίθεση σε αυτές τις ρυθμίσεις, να μας υποδείξει σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία γίνεται κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο κάνει η κυβέρνηση ως προς το κομμάτι των αδειοδοτήσεων. Φοβάμαι ότι δεν θα βρείτε πολλά τέτοια παραδείγματα».

Εστιάζοντας στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει εκπτώσεις στην περιβαλλοντική της συνείδηση. «Προσωπικά ασχολούμαι με τα θέματα του περιβάλλοντος από το 2004, από τότε που πρώτη φορά εκλέχθηκα βουλευτής. Κατά συνέπεια, δεν αποδέχομαι σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι κάποιοι οι οποίοι για πολλές δεκαετίες ισχυρίστηκαν ότι έχουν το μονοπώλιο της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, ότι μπορούν να μας ασκούν κριτική και ότι είναι πιο περιβαλλοντικά ευαίσθητοι από κάποιους άλλους, μόνο και μόνο επειδή προέρχονται από κάποιον συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο» είπε.

Συμπλήρωσε επιπλέον ότι η «έχουμε πετύχει τους στόχους για το 2020 ως προς τη μείωση εκπομπών αερίου θερμοκηπίου» και ότι «οργανώνουμε απόσυρση μεγάλων λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα και μεθοδικότερα από κράτη ισχυρότερα όπως η Γερμανία».

Έκανε στη συνέχεια λόγο για «ουσιαστική, συνολική προστασία φυσικού περιβάλλοντος με αναδιάρθρωση όλων των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον, με οριστική αποσαφήνιση του καθεστώτος στις περιοχές Natura και με νέους δασικούς χάρτες».

Παρατήρησε ακόμη ότι οι φορείς διαχείρισης δεν ήταν τελικά αποτελεσματικοί, δεν είχαν τα κατάλληλα μέσα, ούτε τον συντονισμό για να μπορούν να επιτελέσουν το καθήκον τους και γι’ αυτό δρομολογείται η δημιουργία οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, που θα έχει τη συνολική εποπτεία όλων των προστατευόμενων περιοχών της χώρας.

Αναφορικά με τις περιοχές Natura, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «έγινε μεγάλη φασαρία, υπήρχε ένταση από πλευράς αντιπολίτευσης αναντίστοιχη με το κλίμα δημιουργικού διαλόγου που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στη Βουλή». Εξέφρασε μάλιστα την άποψη πως ίσως είναι μια ένταση η οποία καλλιεργήθηκε τεχνητά για να κρύψει την ένδεια επιχειρημάτων, αλλά και τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Τι κάνουμε; Αυτό που γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τις χωρίζουμε σε τέσσερις ζώνες. Οι χρήσεις γης ανάλογα με το βαθμό προστασίας. Άλλη η περίπτωση του Ολύμπου ή του Φαραγγιού της Σαμαριάς όπου πρέπει να ισχύει καθεστώς απόλυτης προστασίας. Η σημερινή αδιαφάνεια, οι συχνές τοπικές αυθαιρεσίες, δίνουν τη θέση τους σε ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο που θα ορίζει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται» τόνισε.

Για τις εξορύξεις πετρελαίου, χαρακτήρισε υποκριτική την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ διότι – όπως είπε – ο χάρτης που κατέθεσε ο υπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής τα λέει όλα. «Οικόπεδα τα οποία εσείς αδειοδοτήσατε ή επαναδειοδοτήσατε, ήταν εντός περιοχών Natura. Το κάνατε εσείς με τη δική σας υπογραφή.  Άρα, δεν μπορώ να καταλάβω αυτού του είδους την κριτική και θέλω να θυμίσω ότι κάτι αντίστοιχο γίνεται στη Γερμανία, γίνεται στην Ολλανδία. Ναι, μπορεί να υπάρχει και εξορυκτική δραστηριότητα πετρελαίου εντός προστατευόμενων περιοχών. Το ζήτημα επί της αρχής, αν πρέπει ή αν δεν πρέπει να κάνουμε εξορύξεις πετρελαίου, είναι ένα επιχείρημα το οποίο είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω» σημείωσε.

Συμπλήρωσε ακόμη πως το υπό ψήφιση νομοσχέδιο βάζει τάξη στο θολό τοπίο των δασικών χαρτών. Όλη η διαδικασία πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα δοθεί «λύση στέρεη στο συνταγματικό της πλαίσιο».

«Όχι άλλο κάρβουνο κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη χθεσινή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. «Για τη χθεσινή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή τι να πω; Ούτε τις στοιχειώδεις αποστάσεις δεν μπορούσατε να κρατήσετε και μετά εκνευρίζεστε γιατί οι πολίτες αναρωτιούνται τι θα συνέβαινε αν τύχαινε σε εσάς η διαχείριση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης;» είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση για να προσθέσει:

«Η κυβέρνηση είχε πάντα το δικαίωμα να περιορίσει το δικαίωμα της δημόσιας συνάθροισης αλλά απαιτώ από τα κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς που οργανώνουν διαδηλώσεις αυτή την εποχή να έχουν τη στοιχειώδη ευθιξία να σέβονται τις υποδείξεις των ειδικών και να μην παρουσιάζεται αυτή η άθλια εικόνα που είδαμε χθες έξω από τη Βουλή. Αδικεί και αυτούς οι οποίοι διαδηλώνουν και τα αιτήματά τους. Διότι, αντί να ασχοληθούμε με τον πυρήνα των επιχειρημάτων σας, ασχοληθήκαμε με το θέαμα να βρίσκεται ο ένας δίπλα στον άλλον και ότι δεν μπόρεσαν καν να τηρηθούν οι στοιχειώδεις αποστάσεις ασφαλείας».

Στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στα συνθήματα αφίσας των διαδηλωτών της χθεσινής συγκέντρωσης: «Πήρε το μάτι μου μία αφίσα. Κατήγγειλε και πάλι οικολογικό πραξικόπημα, νέες υποτίθεται μνημονιακές ρυθμίσεις. Τώρα θυμηθήκατε και τα μνημόνια; Δεν μπορώ να απαντήσω σε φθαρμένα συνθήματα, σε αυτά έχει απαντήσει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Η πρωτοφανής παράλυση σε όλο το ζήτημα που αφορά τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Οι παγωμένες επενδύσεις. Όχι άλλο κάρβουνο κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ανέφερε.

naftemporiki.gr