Την παρουσία των Ελλήνων ομογενών στη Λιβύη εξήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην ελληνική πρεσβεία της Τρίπολης, η οποία επαναλειτουργεί επίσημα από σήμερα. Με την παρουσία του στην τελετή επίσημης επαναλειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, στην οποία βρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων, ο κ. Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Λιβύη.
«Η χαρά μου είναι διπλή, διότι είναι μαζί μας και πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, εδώ, στην Τρίπολη, που άντεξαν μεγάλες δυσκολίες και κακουχίες, και είμαι σίγουρος ότι και εσείς προσδοκάτε σε καλύτερο μέλλον για τη Λιβύη. Εσείς είστε εκείνοι που, σε δύσκολες συνθήκες, κρατήσατε ζωντανή τη φωνή της πατρίδας μας, όταν τα πάντα γύρω σας συνταράσσονταν από πολυετή εμφύλιο, από τον σπαραγμό, κυριολεκτικά, που διέλυσε τις υποδομές και τον κοινωνικό ιστό της χώρας αυτής» σημείωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους προέδρους και τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Τρίπολη. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η τελετή ήταν λιτή και συγκινητική, και ο κ.Μητσοτάκης κατά τον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι το ταξίδι αυτό έχει πολλαπλή στόχευση. «Την επισφράγιση της επανέναρξης των διμερών μας σχέσεων με τη “νέα” Λιβύη. Την έκφραση της στήριξής μας στο δύσκολο αλλά και συνάμα συναρπαστικό εγχείρημα: Η χώρα να σηκωθεί όρθια από τις στάχτες του πολέμου και να γιατρέψει, επιτέλους, τις πληγές της. Και, προπαντός, τη ρητή δήλωση ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας, ο λιβυκός λαός θα βρει έναν ειλικρινή φίλο, ειλικρινή συμπαραστάτη. Τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια ο τόπος αυτός να επιστρέψει στην πολιτική ομαλότητα και στην οικονομική ευημερία».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι σύντομα «η χώρα μας θα έχει και δεύτερη διπλωματική εκπροσώπηση στη Λιβύη, με τη λειτουργία του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη. Έτσι, μαζί με την πρεσβεία μας, εδώ, στην Τρίπολη -που ανασυστάθηκε, θυμίζω, ουσιαστικά εκ του μηδενός- θα διαμορφωθούν δύο ισχυροί βραχίονες για να γεφυρώσουν τις όποιες αποκλίσεις υπήρχαν στο παρελθόν μεταξύ των δύο κρατών. Αλλά και να οικοδομήσουν νέους δεσμούς συνεργασίας και κοινής προόδου».
Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η χώρα μας έχει μακροχρόνιους δεσμούς με την περιοχή και κατανοεί, περισσότερο από άλλους, την ιστορία της Λιβύης, «η οποία από αποικιακή κατάκτηση πέρασε στη συντηρητική μοναρχία και, έπειτα, σε ένα αυταρχικό καθεστώς για να ακολουθήσει ένας πολυετής αιματηρός εμφύλιος». Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι καιρός, λοιπόν, όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στον κ. Πρόεδρο και στον κ. πρωθυπουργό, να σταθεί στα πόδια της ανεξάρτητη. Χωρίς κηδεμόνες και δίχως παρεμβάσεις τρίτων, που προσπάθησαν να δεσμεύσουν το μέλλον της με “συμφωνίες” που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο. Και, ασφαλώς, να σταθεί στα πόδια της, χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς μισθοφόρους, η παρουσία των οποίων υπονομεύει την κυριαρχία και την ειρήνη».
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με το προσωπικό της πρεσβείας που αναλαμβάνει καθήκοντα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τις πολύτιμες υπηρεσίες που θα προσφέρουν σε όλους όσοι τις αναζητήσουν στο «σπίτι» της Ελλάδος στη Λιβύη, όπου «η ελληνική καρδιά θα χτυπά πιο δυνατά». «Οι ευχές μας θα σας συνοδεύουν στο απαιτητικό σας έργο», τόνισε.
Στην πρεσβεία παραβρέθηκαν Έλληνες που διαβιούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη Λιβύη, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Τρίπολη, Δημήτρης Αναστασίου αλλά και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Βεγγάζης, Κανάκης Μανδαλιός