Όταν την Τρίτη, ο Χουάν Γκουαϊδό, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, εμφανίστηκε σε μία από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές βάσεις στο Καράκας, έχοντας στο πλευρό του ένοπλους στρατιώτες, αρκετοί υποστηρικτές του πίστεψαν ότι έφθασε πλέον η αρχή του τέλους για τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και το καθεστώς του. «Τώρα είναι η ώρα», ανακοίνωσε ο Γκουαϊδό στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, καλώντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να γυρίσουν την πλάτη τους στον ηγέτη τους.
Δεν το έκαναν. Ο στρατός παραμένει πιστός στον εκλεκτό του Ούγκο Τσάβες, οπότε και ο Μαδούρο παραμένει στην εξουσία. Η προσπάθεια του Γκουαϊδό απέτυχε για μία ακόμη φορά.
«Ήταν ξεκάθαρα μία αποτυχία, υπό την έννοια ότι η απόπειρα πραξικοπήματος άφησε την αντιπολίτευση πιο αδύναμη από πριν», σχολιάζει στην «Guardian» ο Ντέιβιντ Σμάιλντ, ειδικός του Γραφείου της Ουάσινγκτον για την Λατινική Αμερική. Ο Γκουαϊδό οραματιζόταν μαζικές αποστασίες στις μυστικές υπηρεσίες και στον στρατό. Δεν συνέβη. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι το κίνημά του έχασε τον βηματισμό του.
Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν την Τετάρτη, με χιλιάδες Βενεζουελάνους να ξεχύνονται στους δρόμους. Οι συγκρούσεις με τη Μπολιβαριανή Εθνική Φρουρά συνεχίστηκαν. Μία 27χρονη διαδηλώτρια έπεσε νεκρή στο Καράκας και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν. Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο Μαδούρο δεν προχώρησε σε κάποια ριζοσπαστική προσπάθεια να καταπνίξει το κίνημα, γεγονός – σχολιάζουν – που ίσως είναι ένδειξη αδυναμίας.
Ο Γκουαϊδό εξακολουθεί να έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες κάνουν «ό,τι είναι δυνατόν» για την επίλυση της κρίσης, κατά τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ. «θα διαδηλώνουμε κάθε μέρα έως ότι πετύχουμε την ελευθερία μας. Θα παραμείνουμε στους δρόμους έως ότου η Βενεζουέλα να είναι ελεύθερη», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Γκουαϊδό.
«Η απομάκρυνση μιας δικτατορίας που ελέγχει όλη την επικράτεια και μονοπωλεί τη χρήση βίας είναι δύσκολη… Αλλά οι μεταβάσεις συχνά έρχονται απροσδόκητα και απροσδόκητα γρήγορα», υπογραμμίζει ο Μπέντζαμιν Γκένταν, ο οποίος υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, σε θέματα που αφορούσαν τη Βενεζουέλα, επί Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Γκένταν επικαλείται τις πρόσφατες εξελίξεις στο Σουδάν και στην Αλγερία. Σημαίνει αυτό ότι το καθεστώς το Μαδούρο μπορεί να πέσει αύριο; Σε καμία περίπτωση. «Δεν υπάρχουν όμως ούτε ενδείξεις ότι ο Μαδούρο στέκεται γερά στα πόδια του. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι κοιμάται ήσυχος τη νύχτα», σχολιάζει ο Γκένταν.
naftemporiki.gr