Skip to main content

Ποιες χώρες της ΕΕ είναι πιο κοντά στο «τείχος ανοσίας» τον Ιούνη;

Τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν επαρκή αποθέματα εμβολίων κατά του Covid-19  για να χτίσουν ένα πρώτο «τείχος ανοσίας» μέχρι τα τέλη Ιουνίου, και πολύ νωρίτερα από τον επίσημο στόχο της ΕΕ, όπως υποστηρίζει εσωτερικό σημείωμα που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες θα έχουν εμβολιάσει πλήρως περισσότερο από από το 55% του συνολικού πληθυσμού τους, όπως αναφέρει το έγγραφο.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της ΕΕ είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων, ένας στόχος ο οποίος ανάλογα με τα δημογραφικά στοιχεία κάθε κράτους μέλους  αντιστοιχεί περίπου στο 55-60% του συνολικού πληθυσμού.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνουν ελπίδες ότι η εκστρατεία εμβολιασμού της ΕΕ θα βελτιωθεί μετά από μια καταστροφική αρχή στην οποία κυριάρχησαν η γκρίνια, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις, οι επικοινωνιακές δυσαρμονίες και οι πολιτικές διαμάχες.

Η Κομισιόν αναμένει ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα αυξηθούν σε περίπου 360 εκατομμύρια δόσεις αυτό το τρίμηνο από μόλις πάνω από 100 εκατομμύρια τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 1 Απριλίου, περιγράφει λεπτομερώς τον ακριβή αριθμό δόσεων που θα είναι διαθέσιμες σε κάθε κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ενώ η συνολική εικόνα είναι θετική, ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας, της Βουλγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Αυστρίας, αναμένεται να μείνουν πίσω. Άλλοι, όπως η Δανία και η Μάλτα, θα φτάσουν το στόχο ανοσίας πολύ νωρίτερα.

Να σημειωθεί ότι πέντε χώρες που απέρριψαν τα ακριβά εμβόλια κατά του κορωνοϊού επιλέγοντας να ποντάρουν στο σαφώς φθηνότερο εμβόλιο της AstraZeneca πληρώνουν το τίμημα της αναμονής έχοντας μείνει σημαντικά πίσω στους εμβολιασμούς. Πρόκειται για την Βουλγαρία, την Κροατία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Σλοβακία οι οποίες δεν εφάρμοσαν την πλήρη κατανομή των εμβολίων που δικαιούνται βάσει των συμφωνιών αγοράς της ΕΕ με τις BioNTech/Pfizer και Moderna, επιλέγοντας αντ ‘αυτού να επικεντρωθούν στο φθηνότερο εμβόλιο της AstraZeneca. Με τις παραδόσεις της AstraZeneca όμως να καθυστερούν, αυτά τα κράτη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις στην επανέναρξη των οικονομιών τους, ακόμη και αφού λάβουν υπόψη τον μηχανισμό που συμφωνήθηκε για να τους βοηθήσουν να καλύψουν τελικά τη διαφορά.

Ο Επίτροπος της ΕΕ Τιερί Μπρετόν, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών για την αύξηση της παραγωγής, δήλωσε ότι το μπλοκ θα έχει την ικανότητα να παρέχει αρκετές δόσεις για να φτάσει στη συλλογική ανοσία έως τις 14 Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι δόσεις συνεχίσουν να χορηγούνται. Η ημερομηνία είναι συμβολική, για να συμπέσει με την Ημέρα της Βαστίλης στη Γαλλία.

naftemporiki.gr