Πρόεδρος της Γαλλίας εξελέγη ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν, πετυχαίνοντας σαρωτική νίκη έναντι της υποψήφιας της Aκροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος σημαδεύτηκε από την υψηλή αποχή. Ο νεαρός πολιτικός καλείται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, αρχής γενομένης από την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στη γαλλική Eθνοσυνέλευση.
Ο 39χρονος Εμ. Μακρόν θα γίνει ο όγδοος πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, ο νεότερος στην ιστορία της χώρας, αφού συγκέντρωσε το 66,1% των ψήφων έναντι 33,99% της Μ. Λεπέν, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.
Λίγη ώρα αφότου έγινε σαφές το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, ο κ. Μακρόν μίλησε σε χιλιάδες υποστηρικτές του μπροστά στην πυραμίδα του Λούβρου, βαδίζοντας μόνος στην αυλή του άλλοτε βασιλικού παλατιού υπό τους ήχους του ύμνου της Ε.Ε., «Ωδής στη Χαρά» του Μπετόβεν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε όλους όσοι τον ψήφισαν, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν συμμερίζονται την πολιτική του ιδεολογία, αναγνωρίζοντας ότι δεν έλαβε «εν λευκώ επιταγή» από τους Γάλλους και δεσμευόμενος ότι θα κάνει «τα πάντα» ώστε οι εκλογείς να μην έχουν πλέον «κανέναν λόγο να ψηφίσουν τα άκρα».
«Θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις εναντίον των διχασμών που μας υπονομεύουν», διαβεβαίωσε ο πρώην τραπεζίτης, σημειώνοντας ότι αντιλαμβάνεται την «οργή», τη «σύγχυση» και τις «πεποιθήσεις» αυτών που ψήφισαν την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.
Η αντίπαλός του, η οποία υπέστη βαριά ήττα, παρά την επιθετική εκστρατεία της εναντίον της μετανάστευσης, του ευρώ, της παγκοσμιοποίησης και της Ε.Ε., εξέφρασε ικανοποίηση για το «ιστορικό» αποτέλεσμα του κόμματός της, που κατ’ αυτήν αποτελεί πλέον την «μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης» στη Γαλλία.
90% Μακρόν στο Παρίσι
Στο Παρίσι, την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Γαλλίας, ο Μακρόν επικράτησε με σχεδόν το 90% των ψήφων. Ωστόσο πολλές «αντικαπιταλιστικές» διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν και από επεισόδια, διοργανώθηκαν σε πολλές γαλλικές πόλεις. «Μακρόν άδειασέ μας τη γωνιά, αντίσταση και δολιοφθορά» («Macron dégage, résistance et sabotage»), φώναζαν διαδηλωτές στη Νάντ, στη δυτική Γαλλία.
Με δεδομένη την αποχή (24,95%) και τα λευκά και άκυρα (κάτι παραπάνω από 4 εκατομμύρια), πάνω από ένας στους τρεις Γάλλους στην πραγματικότητα αρνήθηκε να επιλέξει την Κυριακή μεταξύ του Εμ. Μακρόν και της Μ. Λεπέν, ποσοστό χωρίς ιστορικό προηγούμενο.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Μακρόν θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις: την ενδημική ανεργία (10%), την απειλή της τρομοκρατίας, αλλά την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος θέλει να «κατευνάσει τους φόβους» και να ξαναφέρει «αισιοδοξία» στους πολίτες θα αναζητήσει πλέον μια πλειοψηφία για να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, από την ευρεία μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ως τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την ενίσχυση των γαλλογερμανικών σχέσεων.
Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά ψάχνουν ρεβάνς
Τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Γαλλίας, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, οι υποψήφιοι των οποίων αποκλείστηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο, θα προσπαθήσουν να πάρουν τη ρεβάνς στις βουλευτικές εκλογές. Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν καλεί εξάλλου τους Γάλλους να ενωθούν γύρω του για να αντισταθούν στον «νέο μονάρχη-πρόεδρο».
Ο Εμ. Μακρόν συμμετείχε, στο πλευρό του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στην επίσημη τελετή μνήμης της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας την 8η Μαΐου 1945. Πλέον θα αρχίσει να εργάζεται για τον διορισμό πρωθυπουργού και τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνηση και θα αναλάβει την εξουσία στις 14 Μαΐου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters