«Οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία είναι μεταξύ 2,5 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά αυτή είναι η βάση. Μετά τη 10χρονη κρίση, η Ελλάδα επανέρχεται στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια. Θέλουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να έρθουν και να επενδύσουν εδώ στη Σερβία», τόνισε από το Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στη συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογο του Νίκολα Σελάκοβιτς.
Ο κ. Δένδιας, σημείωσε ότι «Μου λένε ότι έχουν δημιουργήσει οι ελληνικές επενδύσεις 25.000 θέσεις εργασίας. Θα θέλαμε να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας στη Σερβία».
Ο κ. Δένδιας και ο κ. Σελάκοβιτς, συζήτησαν για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας, την περιφερειακή ασφάλεια και η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.
Ο ΥΠΕΞ, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σερβία συνοδευόμενος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη. Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών εκφράστηκε η ανάγκη για στενότερη συνεργασία σε όλους τους τομείς και η αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν με την Κοινή Δήλωση που υπεγράφη στο πλαίσιο του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας που συνήλθε στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2019.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Δενδιας επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας καθώς και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία και την ανάπτυξη όλων των χωρών της περιοχής. Τόνισε ότι στα Βαλκάνια πρέπει να χτίζονται δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας και όχι να καλλιεργείται η μισαλλοδοξία και ο θρησκευτικός φανατισμός.
Επίσης, αναφέρθηκε στην έντονη παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή που προσπαθεί, όπως υποστήριξε, να επηρεάσει καταστάσεις και να αυξήσει την επιρροή της χρησιμοποιώντας την οικονομία και τη θρησκεία. Ανέφερε ότι προτίθεται να επισκεφτεί την Τουρκία αλλά υπό προϋποθέσεις, εφόσον σταματήσει η παραβατικότητα της Άγκυρας και η προκλητική συμπεριφορά.
Σχετικά με την περιφερειακή συνεργασία, επεσήμανε ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει όλες της χώρες και συμφώνησε με τον ομόλογο του της Σερβίας να διοργανωθεί, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, μιας τριμερής σύνοδος στην Κέρκυρα μεταξύ Ελλάδας- Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας.
Ο κ. Δένδιας μετέφερε στην σερβική κυβέρνηση τα συγχαρητήρια του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πορεία του προγράμματος εμβολισμού που εφαρμόζεται στην Σερβία. Κάλεσε δε τους Σέρβους να επισκεφτούν την Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι για να κάνουν τις διακοπές τους.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του που δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη προς την επίλυση του ζητήματος και δήλωσε την πρόθεση της Ελλάδας, εφόσον της το ζητήσει η Σερβία να μεσολαβήσει για την επανεκκίνηση του διαλόγου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών πρέπει να ενισχυθεί σε όλους του τομείς. Αναφέρθηκε στη σημασία που δίδει η Σερβία στην οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της ενέργειας, αναγγέλλοντας ότι η Σερβία ένα μέρος των αναγκών της σε φυσικό αέριο θα το προμηθεύεται από την Αλεξανδρούπολη όταν ολοκληρωθεί η σύνδεση με την Βουλγαρία.
Ο κ Σελάκοβιτς με αφορμή την επέτειο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση ανέφερε ότι στο Βελιγράδι σε μία οδό θα δοθεί το όνομα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Ο κ. Δένδιας τον ευχαρίστησε για την μετονομασία επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο Καποδίστριας κατάγονταν από την Κέρκυρα όπως και ο ίδιος.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Σερβία, Ελλάδας και Κύπρου. Στη συνάντηση αυτή εξετάζονται οι προοπτικές ενίσχυσης της πολυμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η περιφερειακή ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές και ο τουρισμός.