Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Παρατείνεται για τρεις μήνες η προστασία της α΄ κατοικίας

«Όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού κανένας Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώντας από το βήμα της Βουλής την παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας για τρεις μήνες.

Κατά την ομιλία του σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα «γέφυρα» έως το 2021 που θα προβλέπει την επιδότηση των δανειοληπτών από το κράτος, θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημία.

Ανακοίνωσε επίσης πως μέχρι να αρθούν και οι τελευταίες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή της σύμβασής τους ή οι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται παραμένουν κλειστές. Το ίδιο, όπως ανέφερε, θα ισχύει και για τα επιδόματα στους άνεργους και τους μακροχρόνια άνεργους. Εξήγγειλε ακόμη πως όσοι επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλά με μειωμένο ωράριο, θα δουν το εισόδημά τους να στηρίζεται από την πολιτεία. 

Για πρώτη φορά θα υπάρξει μια ευρεία κλίμακα ενίσχυσης και των εργαζομένων στην χώρα πέρα από τη στήριξη των ανέργων, είπε, παραπέμποντας για τις λεπτομέρειες στις ανακοινώσεις που θα γίνουν στις 17.00 από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι θα τεθούν τη διάθεση των επιχειρήσεων όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης πραγματικής οικονομίας και εργαζόμενων, προσθέτοντας ότι μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση στήριξε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατ. εργαζόμενων και επιχειρήσεων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσει τον Μάιο, ανακουφίζοντας επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο.

Προανήγγειλε επίσης σχέδιο «εξπρές» για την στήριξη του τουρισμού ενώ έκανε λόγο για νομοσχέδια «κλειδιά» που θα κατατεθούν το επόμενο τρίμηνο για να εξασφαλιστούν οι όροι για «αναπτυξιακό άλμα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το διάστημα των τελευταίων δύο μηνών η κυβέρνηση έκανε μία ξεκάθαρη επιλογή προστατεύοντας την υγεία και τη ζωή των πολιτών, υποτάσσοντας στον σκοπό αυτό τον οικονομικό της σχεδιασμό. «Ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε στον πρώτο υγειονομικό στόχο που είχαμε θέσει, ενώ άλλες χώρες δεν είχαν την ίδια επιτυχία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Όπως είπε, οι συνέπειες της επίθεσης του κορωνοϊού θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες. «Ζούμε μία πρωτόγνωρη η κρίση, καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της για σχεδόν ένα αιώνα», ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη πως η επιτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης θα είναι το διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η ύφεση μετά τον επίλογο της πανδημίας θα είναι μεγάλη, αλλά αυτή τη φορά, όπως σημείωσε η ύφεση θα αφορά όλους και οι λύσεις θα πρέπει να είναι συμμετρικές και συλλογικές. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, πρωταγωνιστεί στην έξοδο από την κρίση, η χώρα βγαίνει από την πανδημία με νέα όπλα. Οι ανάγκες της στιγμής υπηρετούν και τις αναγκαιότητες του μέλλοντος. Η κρίση μετατράπηκε σε επιταχυντή μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

Οι δυσκολίες που μας περιμένουν θα είναι σοβαρές, οφείλουμε να μοιραστούμε δίκαια το βάρος τους, συνέχισε για να προσθέσει πως δεν υπάρχει ισχυρή Ελλάδα, χωρίς δυνατούς Έλληνες. «Είναι ενθαρρυντικό πως το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας πιστεύει πως η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αυτή είναι μια εθνική κατάκτηση που δεν έχει κομματικό χρώμα» υπογράμμισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτίζει ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον, το λεφτόδεντρο»

Κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να απαντήσει και στην κριτική της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας τη λύπη του «που κάποιοι λίγοι θεωρούν την επιτυχία αυτή επιτυχία μόνο της κυβέρνησης και βρίσκουν κάθε ευκαιρία να την αμφισβητήσουν».

Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πλειοδοτεί εκ του ασφαλούς» και προτείνει «ξοδέψτε, χωρίς να λέει όμως πότε και για ποιους». «Ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον, το λεφτόδεντρο, που μαράθηκε οριστικά το 2015 και όσο λίπασμα και να θέλετε να του προσθέσετε δεν πρόκειται να πετάξει βλαστάρι» είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε ό,τι αφορά «το περίφημο μαξιλάρι» επισήμανε πως «είναι καιρός να εξηγηθεί ότι δημιουργήθηκε ρητορικά για να αποκοιμηθεί πανω του η κοινή γνωμη, γιατί έτσι βαφτίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το δημόσιο Ταμείο».

«Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα μάς ζητούν να ακουμπήσουμε το δεσμευμένο απόθεμα και τι θα σήμαινε αυτό για την επόμενη μέρα και για το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα σε ένα νέο πρόγραμμα» πρόσθεσε.

Δήλωσε τέλος ανοιχτός «στη δημιουργική κριτική» αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε ένα παιχνίδι λασπολογίας και αμφισβήτησης ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό χωρίς να φορούν κανένα κομματικό καπέλο. Καλό είναι όλα αυτά να τα αφήσουμε πίσω μας».

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε δευτερολογία και τριτολογία.

naftemporiki.gr