Skip to main content

Αυστρία: Άλμα 14% στις αιτήσεις ασύλου το πρώτο τρίμηνο του 2020

Αύξηση κατά 14,4% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι παρουσίασε ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Αυστρία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μία μείωση μέσα στον Μάρτιο, όπως διαπιστώνεται από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε απόλυτους αριθμούς, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο εφέτος υποβλήθηκαν συνολικά 3.419 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, έναντι των 2.988 που είχαν υποβληθεί στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2019.

Κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2020, η ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των αιτήσεων, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη και ήταν τον μεν Ιανουάριο στο 43%, τον δε Φεβρουάριο στο 20%, ενώ τον Μάρτιο καταγράφηκε μία μείωση κατά 20% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου το πρώτο τρίμηνο του 2020 προέρχονταν από πολίτες της Συρίας, που έχουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο, καθώς από τις 700 αποφάσεις που έχουν ληφθεί έως τώρα, μόνον οι 61 ήταν αρνητικές.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, μείωση κατά 9% σε σχέση με το 2018, παρουσίασε μέσα στην περασμένη χρονιά ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στην Αυστρία.

Οι αιτήσεις ανήλθαν πέρυσι σε 12.511 και βρέθηκαν στο επίπεδο που καταγραφόταν πριν από δέκα χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή στο σύνολο των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώθηκε το 2019 αύξηση των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου, κατά μέσο όρο σε ποσοστό 13%.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, μέσα στο 2019 υπήρξαν 9.500 θετικές αποφάσεις για χορήγηση ασύλου στην Αυστρία, σε 10.100 περιπτώσεις η αίτηση απορρίφθηκε, επικουρική προστασία αναγνωρίστηκε συνολικά 2.200 φορές και σε 1.900 υποθέσεις δόθηκε δικαίωμα ανθρωπιστικής παραμονής.

Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο στην Αυστρία έχουν πρόσφυγες προερχόμενοι από τη Συρία, σε ποσοστό 89% και ακολουθούν εκείνοι από το Ιράν, των οποίων τα δύο τρίτα των αιτήσεων έχουν θετική απάντηση, ενώ πρώτοι στην επικουρική προστασία βρίσκονται οι Αφγανοί, με πάνω από το ήμισυ των αναγνωρισμένων αιτήσεων.

Σχεδόν το 40% των αιτήσεων που υποβάλλονται για τη χορήγηση ασύλου αφορά πολίτες από την Συρία και το Αφγανιστάν, ενώ στον κατάλογο με τις χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο, μεταξύ των δέκα πρώτων βρίσκονται πολίτες από τη Νιγηρία, τη Γεωργία και την Ινδία που όμως δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο, όπως συνέβη πέρυσι, για παράδειγμα, με τις 354 αιτήσεις Ινδών, από τις οποίες καμία δεν έλαβε θετική απάντηση.

Στα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών καταγράφεται για το 2019 μία μερική μείωση του αριθμού των επαναπατριζόμενων που ανήλθε σε 12.245, και από αυτούς 45% εγκατέλειψαν οικειοθελώς την χώρα, ενώ οι υπόλοιποι απελάθηκαν, με 46% από αυτούς να είχαν υποπέσει σε αδικήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που είχαν υποβληθεί στην Αυστρία στη διάρκεια της “κρίσιμης χρονιάς”, το 2015, είχε ανέλθει σε 90.000, αριθμός που είναι μεν κατά 200% μεγαλύτερος από εκείνον των αιτήσεων του 2014 (που ήταν 28.000), αλλά υπολείπεται αρκετά εκείνου των 170.000 του έτους 1956, κατά την περίοδο της κρίσης στην Ουγγαρία, που θεωρείται έως σήμερα ο “ιστορικά” υψηλότερος για την Αυστρία. 

Πηγή: ΑΜΠΕ