Skip to main content

Boυλή: Καταθέτει αύριο στην Προανακριτική η Ξένη Δημητρίου

Έναν μήνα μετά την αναστολή των εργασιών της, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, πιάνει ξανά «δουλειά» την Πέμπτη η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης η οποία ερευνά εάν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παρενέβη στο έργο εισαγγελικών λειτουργών και εάν τους πίεσε, προκειμένου να ασκήσουν διώξεις, χωρίς στοιχεία, σε πολιτικούς αντιπάλους της προηγούμενης κυβέρνησης, για την υπόθεση Novartis.

Η επιτροπή πιάνει ξανά το νήμα της έρευνάς της από εκεί ακριβώς που το άφησε και αύριο Πέμπτη καλεί σε κατάθεση την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η Ξένη Δημητρίου έχει ήδη καταθέσει ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για τους δικονομικούς χειρισμούς της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων κ.κ. Τζούρα και Μανώλη, στην υπόθεση Novartis.

H κ. Δημητρίου κατέθεσε στον κ. Ζαχαρή, μετά τους ισχυρισμούς του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, για σειρά παρατυπιών, κατά την έρευνα για τη Novartis και σχέδιο προφυλάκισης προεκλογικά τριών πολιτικών προσώπων, επίσης για τον ισχυρισμό του ότι ήταν σε γνώση της κ. Δημητρίου πως ο «Ρασπούτιν» ήταν μέλος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με Σαμαρά ζητάει ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, οι Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα, κατέθεσαν στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αιτήματα για την εξέταση ουσιωδών μαρτύρων, «εν όψει της εσπευσμένης αυριανής συνεδρίασης της επιτροπής, εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης συναθροίσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους. «Η εσπευσμένη αυτή συνεδρίαση της επιτροπής θεωρούμε ότι είναι αδικαιολόγητη και αντιφατική σε σχέση με τα μέτρα που η κυβέρνηση ζητεί να εφαρμοστούν από τους πολίτες της χώρας», αναφέρουν οι συνήγοροι του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Mεταξύ των αιτημάτων που υπέβαλαν οι δικηγόροι του κ. Παπαγγελόπουλου είναι κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Διεύρυνση κατηγορητηρίου;

Μέσα στις επόμενες ημέρες και πάντως πολύ σύντομα, θα πρέπει να αναμένεται η ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, με σχετική πρόταση βουλευτών. 

Η δικογραφία με τις καταθέσεις και τα έγγραφα που έχει λάβει ως τώρα η επιτροπή, έχουν ήδη τεθεί σε γνώση των κομμάτων προκειμένου να αποφασίσουν αν υπάρχουν στοιχεία τα οποία συνιστούν λόγο διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. 

Έως αυτή την ώρα και με βάση την απόφαση που έχει λάβει η ολομέλεια, η Επιτροπή ερευνά τον κ. Παπαγγελόπουλο για τέσσερα αδικήματα: 

  • ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών
  • πρόκληση και προσφορά για τη τέλεση εγκλήματος
  • ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος
  • ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.

Τους μήνες που προηγήθηκαν η Επιτροπή έλαβε καταθέσεις από εισαγγελικούς λειτουργούς που σκιαγράφησαν σκηνικό πιέσεων εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και προσπάθεια εργαλειοποίησης εισαγγελικών ερευνών σε βάρος πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι καταθέσεις μαζί με την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, ανοίγουν το δρόμο ανάληψη πρωτοβουλίας για την υποβολή πρότασης αναβάθμισης των κατηγοριών. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου να περιλάβει το αδίκημα της εκβίασης αλλά και τα αδικήματα που περιγράφονται στο άρθρο 186 του Ποινικού Κώδικα -πρόκληση και προσφορά για την εκτέλεση κακουργήματος ή πλημμελήματος.

Η επιτροπή δεν έχει μπροστά της απεριόριστο χρόνο για να ολοκληρώσει τις εργασίες της. Αν ωστόσο υποβληθεί νέα πρόταση κατηγορίας σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη μια παράταση έστω και ολιγοήμερη. Με βάση τον Κανονισμό, αν την πρόταση δίωξης δεν συνοδεύει και πρόταση για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο (σ.σ. συγκροτείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς εφετών, μετά από κλήρωση) του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, τότε θα πρέπει να δοθεί προθεσμία 7 ημερών για την περίπτωση που κάποιο άλλο κόμμα θέλει να υποβάλει πρόταση για γνωμοδότηση από το τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο. Στη συνέχεια, εντός 15 ημερών, από τη λήξη της προθεσμίας αυτής και εφόσον δεν υποβληθεί πρόταση για τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, ο πρόεδρος της Βουλής εγγράφει την πρόταση άσκησης δίωξης σε ειδική ημερήσια διάταξη ώστε αυτή να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να γίνει ψηφοφορία.

ΣΥΡΙΖΑ: Κωμικοτραγική η απόφαση για συνεδρίαση της Προανακριτικής εν μέσω καραντίνας

Ανακοίνωση για το θέμα της Προανακριτικής εξέδωσε στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «κωμική στην υποκρισία της, και τραγική στον κυνισμό της» την απόφαση της Ν.Δ. «προφανώς με σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού, να ορίσει «άρον- άρον» τη συνεδρίαση «με τη Βουλή ουσιαστικά κλειστή».

«Η συνεδρίαση αυτή συγκαλείται ενώ η καραντίνα είναι ακόμα σε ισχύ» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία πως «χωρίς καμιά αιδώ και καμιά περίσκεψη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία βουλευτών και μαρτύρων, για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές και διχαστικές σκοπιμότητες».

«Είναι φανερό, ότι απαράδεκτα και επικίνδυνα μέσα υπηρετούν και στην περίπτωση αυτή έναν άθλιο σκοπό. Και αποκαλύπτουν τι εννοούν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλούν για συναίνεση και καταδικάζουν τον λαϊκισμό. Αν αυτή τους η απόφαση δεν είναι η επιτομή του λαϊκισμού, του διχασμού, και της αναισθησίας μπροστά στο δράμα της χώρας,  τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ