Η Κάρλα Λακέρντα είχε έναν καλό μισθό πουλώντας αφορολόγητα προϊόντα στους τουρίστες οι οποίοι έφθαναν στο αεροδρόμιο του Αλγκάρβε της νότιας Πορτογαλίας, αλλά τον περασμένο Αύγουστο απολύθηκε εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19 και γρήγορα ξέμεινε από χρήματα για να μπορεί να ταϊσει τα δύο παιδιά της.
Σήμερα η 40χρονη ζει με 500 ευρώ τον μήνα από προνοιακά επιδόματα, γεγονός που δεν της αφήνει άλλη επιλογή από το να στέκεται και εκείνη στην ουρά για να πάρει τρόφιμα από την τράπεζα τροφίμων.
“Ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν σε αυτή την κατάσταση”, λέει η Λακέντρα καθώς περιμένει για να παραλάβει γάλα, λαχανικά και άλλα απαραίτητα τρόφιμα από την φιλανθρωπική οργάνωση Refood, στο Φάρο, την περιφερειακή πρωτεύουσα του Αλγκάρβε.
“Είναι θλιβερό που έφτασα σε αυτό το σημείο, αλλά δεν ντρέπομαι”.
Η Λακέρντα είναι μια από τους χιλιάδες Πορτογάλους, οι ζωές των οποίων ανατράπηκαν εξαιτίας της πανδημίας, η οποία έπληξε σφόδρα τον τουρισμό στην ηλιόλουστη περιοχή του Αλγκάρβε με αποτέλεσμα να έχουν σχεδόν ερημώσει οι δημοφιλείς παραλίες της και τα θέρετρα με εγκαταστάσεις για γκολφ.
Η τράπεζα τροφίμων του Αλγκάρβε, η οποία διαθέτει δύο αποθήκες στην περιοχή, βοηθάει σήμερα 29.000 ανθρώπους, σχεδόν διπλάσιο αριθμό σε σχέση με πριν από την πανδημία.
“Είναι η πρώτη φορά από τότε που λειτούργησε η τράπεζα τροφίμων στο Αλγκάρβε που ο αριθμός των αιτούντων έχει φθάσει σε τέτοιο επίπεδο”, λέει ο πρόεδρός του, Νούνιο Άλβες, καθώς εθελοντές μοιράζουν τρόφιμα σε οδηγούς από διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις που περιμένουν μέσα στα αυτοκίνητά τους.
Η φτώχεια εξαπλώνεται στην μεσαία τάξη, λέει ο Άλβες, καθώς οι εργαζόμενοι από τον νευραλγικό τομέα του τουρισμού είναι εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο.
Πολλές επιχειρήσεις χρειάστηκε να κλείσουν και άλλες πιθανόν να μην ανοίξουν ποτέ ξανά.
Τον Φεβρουάριο ο αριθμός εκείνων που εγγράφηκαν στο ταμείο ανεργίας στο Αλγκάρβε αυξήθηκε κατά 74% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, περισσότερο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Πορτογαλίας.
Αύξηση 160% στις οικογένειες που παίρνουν τρόφιμα
Στο παράρτημα της Refood στο Φάρο, το οποίο συλλέγει αχρησιμοποίητο φαγητό από εστιατόρια και σούπερ μάρκετ και το διανέμει σε όσους έχουν ανάγκη, 172 οικογένειες στέκονται κάθε εβδομάδα στην ουρά για να το προμηθευτούν, μια αύξηση 160% από την έναρξη της πανδημίας.
“Βοηθάμε έναν αρχιτέκτονα, μια καθηγήτρια, μια νοσηλεύτρια, έναν κοινωνικό λειτουργό”, λέει η συντονίστρια Πάουλα Ματίας.
“Είναι πολύ λυπηρό. Είμαι μητέρα και δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι να μην έχεις να δώσεις ένα πιάτο φαγητό στα παιδιά σου”, σημειώνει η ίδια.
Ένας 30χρονος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι έχασε την δουλειά του ως personal trainer για πλούσιους εκπατρισμένους εξαιτίας της πανδημίας, από την οποία μάλιστα πέθαναν ο αδελφός και ο ανιψιός του.
Πούλησε τα πάντα–από το εντυπωσιακό αυτοκίνητό του μέχρι το ενυδρείο του–για να πληρώσει τους λογαριασμούς, αλλά τον Ιανουάριο χρειάστηκε να ζητήσει βοήθεια από την μκο MAPS, που σήμερα τον προμηθεύει με φαγητό, αλλά και ψυχολογική βοήθεια μετά την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε.
“Προσπάθησα να είμαι δυνατός, αλλά δεν μπορούσα. Η κρατική βοήθεια δεν έφτασε ποτέ και δεν μπορούσα να βγω από αυτή την κατάσταση”, εξηγεί.
Η αντιπρόεδρος της MAPS ‘Ελσα Καρντόζο λέει ότι οι εκκλήσεις για βοήθεια συνεχίζουν να αυξάνονται και ότι κάποιοι πολίτες, που εργάζονταν στον τουριστικό κλάδο, σήμερα είναι άστεγοι.
“Καθημερινά υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που πλέον δεν μπορούν να στηρίξουν τον εαυτό τους, που τους έχουν κάνει έξωση”, λέει η Καρντόζο εκτιμώντας ότι μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.
Η Πορτογαλία βρίσκεται σε ένα δεύτερο αυστηρό λοκντάουν από τον Ιανουάριο, το οποίο μόλις τώρα αρχίζει σταδιακά να χαλαρώνει.
Η βρετανίδα συνταξιούχος Ντενίζ Νταλ εξηγεί ότι η διανομή τροφίμων στον ευάλωτο πληθυσμό μέσω της οργάνωσής της “Οικογένειες του Ανατολικού Αλγκάρβε Σε Ανάγκη” την βοήθησε να διαχειριστεί το πένθος της μετά τον θάνατο του συζύγου της, του Τέρι, τον Δεκέμβριο από επιπλοκές της COVID-19.
“Αν δεν είχα αυτό, δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί”, λέει η Νταλ, η οποία κατοικεί στην πόλη Ταβίρα, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στο Αλγκάρβε βαίνει επιδεινούμενη.
“Με την έλλειψη τουριστών φέτος αναμένουμε ότι θα πεινάσουν περισσότερες οικογένειες”, καταλήγει.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters