Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Ήταν μία προεκλογική συγκέντρωση στο Περιστέρι το 1989, κατά την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει τη φράση «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», που έμεινε στην ιστορία ως συνώνυμη της κρατικής σπατάλης, αλλά και της προεκλογικής τακτικής μιας κυβέρνησης να φτιάχνει ένα πακέτο παροχών λίγο πριν από τις εκλογές για να επηρεάσει την ψήφο των πολιτών.
Το ΠΑΣΟΚ, τότε, έχασε διαδοχικά και τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν -μία το 1989 και δύο το 1990- και όπως αποδείχθηκε, το «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» δεν βοήθησε. Όπως δεν είχε βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ και η στροφή στην οικονομική πολιτική όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου απομάκρυνε από το υπουργείο Οικονομικών τον Κώστα Σημίτη και τοποθέτησε τον Δημήτρη Τσοβόλα ένα χρόνο πριν, για να δώσει σήμα ότι αφήνει τη σφικτή διαχείριση και «ανοίγει την κάνουλα».
Επιστρέφοντας στο σήμερα, ο κ. Τσίπρας δύσκολα μπορεί να πει «Ευκλείδη δώσ’ τα όλα», αν και επιχειρείται από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί ένα τέτοιο σήμα προς την ελληνική κοινή γνώμη με το προεκλογικό πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Φτάνει τα 6 δισ. ευρώ, ανεξάρτητα αν έχει -με βάση τις ανακοινώσεις που αναμένεται να γίνουν μετά το Πάσχα- πρόγραμμα υλοποίησης σε βάθος διετίας.
Ο σχεδιασμός δεν ήταν αυτός. Η έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο μία ημέρα πριν ο κ. Τσίπρας αναχωρήσει για την Κίνα, έγινε επειδή η κυβέρνηση έπρεπε να ρίξει κάτι στην «πιάτσα» καθώς η υπόθεση Πολάκη εναντίον Κυμπουρόπουλου, την «έπνιγε» και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να την απασχολεί για αρκετές ημέρες ακόμα.
Οι εσωκομματικές αντιδράσεις εναντίον του «αψύ» αναπληρωτή υπουργού Υγείας που χθες επεδίωξε να δώσει και μαθήματα «αριστεροσύνης» στους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ που τον επέκριναν, συνεχίζονται. Το γεγονός δε, ότι μετά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Φίλη, τον Παύλο Πολάκη αποδοκίμασε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημαίνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά δεν βρίσκει κανένα δίκιο για τον Πολάκη. Ούτε καν για να σιωπήσει όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν.
Η προσπάθεια όμως της κυβέρνησης να στρέψει τη δημόσια συζήτηση στις προεκλογικές παροχές, δεν έγινε μόνο λόγω Πολάκη. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες Μαρινάκη, επανήλθε με δική του πρωτοβουλία στο προσκήνιο, επιχειρώντας σε ένα απολύτως προστατευμένο περιβάλλον, όπως η νέα, μεταμεσονύκτια εκπομπή της Κατερίνας Ακριβοπούλου στην ΕΡΤ, να δώσει κάποιες απαντήσεις για όσα του καταλόγισε ο κ. Μαρινάκης αλλά και όσα του καταλογίζονται στην υπόθεση Πετσίτη. Όχι μόνο δεν έδωσε απαντήσεις, αλλά κατάφερε να γίνει ξανά πρωτοσέλιδο στις αντιπολιτευτικές εφημερίδες, ξαναβγάζοντας τις υποθέσεις του στον «αφρό».
Ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να φτιάξει ένα θετικό αφήγημα για την οικονομία, όπως σχεδίαζε, ούτε όμως και να «βάλει κανέναν στη φυλακή» ως αποτέλεσμα των ερευνών της δικαιοσύνης για υποθέσεις σκανδάλων, όπως είχε πει ο κ. Πολάκης σε εκείνη την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν κατάφερε ούτε να καταθέσει και να ψηφίσει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις που έχει υποσχεθεί και περιμένει όλη η αγορά -κυρίως η μικρομεσαία- και είναι άγνωστο πόσο μεγάλη είναι αυτή η εμπλοκή με τους θεσμούς και πότε θα υπάρξει συμφωνία. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες, οι πληροφορίες είναι αντιφατικές. Πολλοί λένε ότι οι Βρυξέλλες σύντομα θα αντιδράσουν στην προεκλογική τακτική της κυβέρνησης να βγαίνει εκτός μεταμνημονιακής συμφωνίας τάζοντας επιδόματα και ελαφρύνσεις, κόβοντας επενδύσεις, άλλοι υποστηρίζουν ότι οι Βρυξέλλες βοηθούν τον κ. Τσίπρα και κάνουν τα «στραβά μάτια» έναντι των προεκλογικών εξαγγελιών του, επειδή δεν θέλουν να καταρρεύσει στις εκλογές.
Σε αυτό το κλίμα, της «έσκασε» και η ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει μία πλασματική εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και «φροντίζει» έτσι ώστε τα πράγματα να γίνουν ακόμα δυσκολότερα για την επόμενη κυβέρνηση.