Στους 1.341 ανέρχονται σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό οι νεκροί του σφοδρού σεισμού μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε σήμερα το Νεπάλ προκαλώντας βιβλική καταστροφή. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε περιοχές της βόρειας Ινδίας, της Κίνας και του Μπαγκλαντές, όπου υπήρξαν επίσης θύματα. Στην περιοχή σημειώθηκαν αρκετοί μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν μεγέθους 6,6 Ρίχτερ.
Τουλάχιστον 630 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κοιλάδα του Κατμαντού, ενώ περισσότεροι από 300 είναι οι νεκροί στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού.
Στο Έβερεστ, «μία χιονοστιβάδα που δημιουργήθηκε στο όρος Πουμόρι καταπλάκωσε τον καταυλισμό βάσης και ένα τμήμα του έχει θαφτεί κάτω από το χιόνι» γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του γραφείου τουρισμού του Νεπάλ.
Από τη χιονοστιβάδα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι «περιλαμβανομένων ξένων ορειβατών» ενώ στον καταυλισμό βρίσκονταν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, πρόσθεσε ο ίδιος.
Στην Ινδία τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στο Θιβέτ δύο είναι οι νεκροί, στο Μπαγκλαντές τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του ενώ 50 εργάτες τραυματίστηκαν σε ένα εργοστάσιο στο Σαβάρ, στα προάστια της Ντάκα, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο ενώ προσπαθούσαν πανικόβλητοι να σωθούν.
Πανικόβλητοι οι κάτοικοι του Κατμαντού βγήκαν στους δρόμους τη στιγμή του σεισμού που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ενώ κτήρια ισοπεδώθηκαν σε κάθε γωνιά της πόλης.
Δρόμοι έχουν καταστραφεί και ο σεισμός προκάλεσε καταστροφές και στο διεθνές αεροδρόμιο του Κατμαντού που παραμένει κλειστό «για λόγους ασφαλείας».
Η εικόνα του γκρεμισμένου πύργου Νταράρα, μνημείου του 19ου αιώνα, έγινε το σύμβολο της καταστροφής του ιστορικού κέντρου του Κατμαντού μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα.
Το απόγευμα, κάτοικοι και αστυνομικοί έσκαβαν με τα χέρια στα ερείπια του πύργου για να ανασύρουν παγιδευμένους ανθρώπους. Μία ομάδα διασωστών αναπτύχθηκε αργότερα στα ερείπια του πύργου, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι.
Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων φέρεται να είδε τουλάχιστον δέκα πτώματα που ανασύρθηκαν από τα ερείπια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τους σωρούς χώματος και τούβλων.
Ο πύργος Νταράρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού.
Πολλοί ξένοι επισκέπτες και ντόπιοι ανέβαιναν τα 213 σκαλοπάτια του μέχρι την κορυφή του και τον εξώστη που εξασφάλιζε θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα του Καμπαντού. Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένο τον θεό Σίβα.
Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων.
«Γύρω μου, οι τοίχοι των σπιτιών κατέρρεαν στο δρόμο. Όλες οι οικογένειες βρίσκονται έξω στις αυλές, ο ένας δίπλα στον άλλο, το έργο των συνεργείων διάσωσης συνεχίζεται» μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο Κατμαντού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή μίας ομάδας διασωστών και την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αρωγής USAID.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για την εξέλιξη της κατάστασης στο Νεπάλ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα.
Το Νεπάλ απευθύνει έκκληση για βοήθεια σε όλο τον κόσμο ευελπιστώντας να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, με πολλούς κατοίκους της χώρας να περνούν τη νύχτα σε πάρκα και πεζοδρόμια, ανάμεσα στα συντρίμμια.