Skip to main content

Κορωνοϊός- Βραζιλία: Εκατόμβες νεκρών τον Μάρτιο- Καταρρέει το σύστημα Υγείας

Ο Μάρτιος που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν μακράν ο χειρότερος που έχει ζήσει η Βραζιλία, στην αρπάγη της ανεξέλεγκτης πανδημίας του νέου κορωνοϊού που έσπασε όλα τα κοντέρ, με πάνω από 66.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 και το σύστημα υγείας να καταρρέει, με τους γιατρούς για άλλη μια φορά αναγκασμένους να επιλέγουν σε ποιους ασθενείς θα προσφέρουν φροντίδα.

Οι 66.573 θάνατοι που καταγράφηκαν από την 1η ως την 31η Μαρτίου είναι υπερδιπλάσιοι, ισούνται με το 102% των 32.881 νεκρών του Ιουλίου του 2020 στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, του προηγούμενου χειρότερου μήνα από την εκδήλωση της πανδημίας μέχρι εδώ.

«Δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ στην ιστορία της Βραζιλίας μόνο έναν παράγοντα να σκοτώνει τόσο κόσμο μέσα σε έναν μήνα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιγκέλ Νικολέλις, ο πρώην συντονιστής της επιστημονικής επιτροπής που είχαν συστήσει πολιτείες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και, με δεδομένο τον ρυθμό που αυξάνονται οι μολύνσεις και οι θάνατοι, τίποτε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Απρίλιος να αποδειχθεί ακόμα πιο μαύρος. «Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο, με ρεκόρ θανάτων και μολύνσεων, κάτι που σηματοδοτεί πως ο Απρίλιος θα είναι ακόμη πιο άσχημος», τόνισε η επιδημιολόγος Έθελ Μασιέλ, καθηγήτρια στο ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο της πολιτείας Εσπίριτου Σάντου (UFES).

Μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 321.515 ανθρώπους, απολογισμό που ξεπερνούν μόνο οι ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα. Για τον Δρ. Νικολέλις, «είναι πολύ πιθανό» η χώρα «να φθάσει το μισό εκατομμύριο νεκρούς ως τον Ιούλιο».«Δεν απειλείται μόνο η Βραζιλία, απειλείται ο κόσμος όλος», πρόσθεσε, την ώρα που γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής βλέπουν τις μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 να εκτοξεύονται.

Χθες Τετάρτη σημειώθηκε ρεκόρ θανάτων, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με 3.869 να ανακοινώνονται από το υπουργείο Υγείας. Με αυτόν τον ρυθμό, οι θάνατοι ημερησίως ίσως ξεπερνούν προσεχώς τους 4.000.

Επίσης πολύ ανησυχητικό δεδομένο γι’ αυτόν είναι πως την εβδομάδα από την 21η ως την 27η Μαρτίου σημειώθηκε ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (σχεδόν 540.000), κάτι που οδήγησε στα νέα ρεκόρ εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτων μέσα σε δύο εβδομάδες στο κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων.
 
Τραγική κατάσταση

Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σχεδόν απόλυτο κορεσμό ταυτόχρονα: στις 18 από τις 27 βραζιλιάνικες πολιτείες, το 90% των ΜΕΘ για ασθενείς με την COVID-19 είναι γεμάτο, σε άλλες επτά ο δείκτης πληρότητας κυμαίνεται μεταξύ του 84% και του 89%, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο του ιδρύματος Fiocruz.

Σε αρκετές πολιτείες, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό έχει ήδη αποφασίσει οι κλίνες ΜΕΘ να διατίθενται στους ασθενείς που έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν. «Έχουμε φθάσει σε μια κατάσταση απόλυτα τραγική, που θυμίζει αυτήν στην Ιταλία» στις αρχές του 2020, τονίζει η Έθελ Μασιέλ.

Τουλάχιστον 230 ασθενείς, που είτε είχε επιβεβαιωθεί είτε υπήρχαν υποψίες πως είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, πέθαναν τον Μάρτιο διότι δεν υπήρχαν κλίνες ΜΕΘ στο Σαν Πάουλου, την πρωτεύουσα της πλουσιότερης πολιτείας της Βραζιλίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Globo.

Γιατροί αποδίδουν τη σφοδρότητα αυτού του δεύτερου κύματος σε πολλούς παράγοντες: τη χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης τις γιορτές του τέλους της χρονιάς και κατόπιν κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, την εμφάνιση πολύ πιο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, την παντελή απουσία εθνικής στρατηγικής και πολιτικής στον αγώνα εναντίον της πανδημίας, στη χώρα που κυβερνά ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, που δεν έχει πάψει να υποβαθμίζει την πανδημία, πέταξε χθες ότι «δεν θα λύσουμε το πρόβλημα μένοντας σπίτι», αντικρούοντας τον νέο υπουργό Υγείας της κυβέρνησής του, τον τέταρτο μέσα σ’ έναν χρόνο, τον καρδιολόγο Μαρσέλου Κεϊρόγκα. Ο Δρ. Κεϊρόγκα μόλις είχε ζητήσει από τους Βραζιλιάνους να φορούν μάσκες και «να τηρούν την κοινωνική απόσταση» τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, μετά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής που σχημάτισαν η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, που έχει αυξήσει την πίεση στον Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Αρκετές πολιτείες, ιδίως το Σαν Πάουλου και το Ρίο ντε Ζανέιρο, επέβαλαν τις τελευταίες εβδομάδες –κάποια– περιοριστικά μέτρα, που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα και την κίνηση των πολιτών. Αλλά τα αποτελέσματα των μέτρων, που αρκετοί ειδικοί χαρακτηρίζουν ανεπαρκή και σημειώνουν πως τηρούνται πολύ ανομοιόμορφα, θα χρειαστούν ούτως ή άλλως αρκετό χρόνο για να γίνουν αισθητά.

Όσο για την εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης, που ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου, προχωράει με πολύ αργό ρυθμό για να φέρει ουσιαστική βελτίωση προτού περάσουν πολλές εβδομάδες, αν όχι πολλοί μήνες. Ως εδώ, περίπου το 8% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου του και μόλις το 2% και τη δεύτερη. Μόνο δύο προϊόντα είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής: το κινεζικό CoronaVac και αυτό της αγγλοσουηδικής AstraZeneca.

Χθες η Βραζιλία έδωσε άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου της Janssen (όμιλος Johnson & Johnson), του τέταρτου, έπειτα από αυτό των Pfizer/BioNTech. Δόσεις του προϊόντος όμως δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμες πριν από τον Αύγουστο.

Με τον χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου να πλησιάζει πλέον στον ορίζοντα η ανησυχία εντείνεται, καθώς αναμένεται να σημειωθεί έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ειδικά στη νότια και τη νοτιοανατολική Βραζιλία, όπου το κλίμα είναι πιο ψυχρό. «Με την έλευση του χειμώνα, ενδέχεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με τρίτο κύμα, αν δεν καταφέρουμε να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς», προειδοποιεί η κυρία Μασιέλ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters