Για ιστορική συνάντηση. που εξέπεμψε πολύ δυνατά οικουμενικά μηνύματα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στην επίσκεψη στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Σημείωσε δε πως η χώρα πρέπει να είναι υπερήφανη για τη στάση, που έδειξε ο ελληνικός λαός σε μια εποχή που σε όλη την Ευρώπη ενισχύονται δυνάμεις μίσους, ρατσιστικές, ξενοφοβικές και διχασμού. Η χώρα μας, όπως είπε, παραμένει μια κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των πανανθρώπινων αξιών.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη γιατί, όπως σημείωσε, αποδεικνύει σε μια κρίσιμη στιγμή ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός υπερασπίστηκαν πανανθρώπινες αξίες, γιατί παρά τις τρομακτικές δυσκολίες, τις οικονομικές δυσκολίες, τις αντιξοότητες, έδειξαν στον αδύναμο συνάνθρωπο αλληλεγγύη και ανθρωπιά. «Την ίδια στιγμή», όπως πρόσθεσε, «που σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης στα σύνορα είχαμε σκηνές που δεν ταιριάζουν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
Σημείωσε επίσης ότι προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά καθολικό, γι’ αυτό και ήρθε και ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας. «Οι ηγεσίες των δυο δογμάτων του Χριστιανισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια κρίσιμη στιγμή για να αναδείξουν τις πανανθρώπινες αξίες του Χριστιανισμού και της Οικουμένης» σχολίασε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη αλλά χρειάζεται βοήθεια.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το οξύμωρο είναι ότι ορισμένες κυβερνήσεις στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης χτίζουν τείχη. Επισήμανε ακόμη ότι έρχονται στο μυαλό του οι στιγμές εκείνες που σε κρίσιμες συνόδους προσπαθούσε η κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα αυτονόητα, όταν κάποιοι τής ζητούσαν να κάνει επαναπροωθήση στη θάλασσα και την κατηγορούσαν ότι δεν έχει τη δυνατότητα να φυλάξει σύνορα και εκείνη απαντούσε: «πώς μπορεί κανείς να φυλάξει θαλάσσια σύνορα χωρίς να διακινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές;».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουμε τώρα μια συμφωνία που έχει δυσκολίες, αλλά θα την υλοποιήσουμε χωρίς να παραβούμε τη διεθνή νομιμότητα και τις αξίες μας». Για την εύλογη, όπως είπε, κριτική που δέχεται από ορισμένους, ότι είναι μια συμφωνία που έχει προβλήματα, τόνισε ότι προτιμά μια συμφωνία με προβλήματα παρά μια μη συμφωνία, γιατί, όπως εξήγησε, θα βλέπαμε τις ίδιες ή μεγαλύτερες ροές.
Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που τον κατηγορούσαν εντός της χώρας, αμέσως μετά την πρώτη άκαρπη σύνοδο, όταν αποφάσισε να πάει στη Σμύρνη, ότι η πολιτική που ακολουθεί δεν προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας και πρόσθεσε ότι τελικά αποδεικνύεται πως στην εξωτερική πολιτική όταν έχεις σχέδιο, πρέπει να τολμάς κιόλας. «Τολμήσαμε και πήραμε μια συμφωνία που μέχρι στιγμής εφαρμόζεται από την άλλη πλευρά» είπε και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να αφήσει στη χώρα μας να λειτουργήσουν διαδικασίες έξω από το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο, άρα η εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα γίνει ad hoc, δεν θα γίνει συλλογικά, δεν θα απορρίπτουμε αιτήματα συλλογικά με βάση την εθνικότητα.
Σημείωσε ότι τούτη την ώρα το βάρος πρέπει να πέσει στο να λειτουργήσει η συμφωνία, πιέζοντας για να κινήσει την επανεγκατάσταση (resettlement) και τη μετεγκατάσταση (relocation), να πιέσουμε την Ευρώπη να δεχτεί πρόσφυγες και να μοιράσει το βάρος. Υποστήριξε ακόμη ότι κατά τη σημερινή, τρίτη επίσκεψη του στη Μυτιλήνη, είδε τεράστια διαφορά στην οργάνωση και τις δομές.
Εκτός της Ειδομένης -όπου υπάρχουν περίπου 8-10 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν με δική τους επιλογή-σε όλη την ενδοχώρα υπάρχουν περίπου 40.000 θέσεις φιλοξενίας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, όπως είπε, είναι σε πολύ υψηλά στάνταρ. Σημείωσε ότι προσφέρονται 90.000 γεύματα την ημέρα, για να τονίσει πως είναι τουλάχιστον μίζερο να λέει κανείς «πού είναι το κράτος, πού είναι η πολιτεία».
Σχολίασε τέλος ότι αυτό που κατάφερε η ελληνική διοίκηση και το γεγονός ότι «έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε μια προσφυγική κρίση παγκόσμια είναι ένα μκρό θαύμα», δεδομένου ότι είμαστε μία μικρή χώρα σε οικονομική κρίση.