Skip to main content

To σουηδικό πείραμα: Σωστό ή λάθος;

Η Σουηδία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη και συνολικά στον ανεπτυγμένο κόσμο που στέκεται κόντρα στο ρεύμα των lockdown και των αυστηρών περιορισμών. Στηρίζεται περισσότερο στην εθελούσια εφαρμογή συστάσεων προς τους πολίτες να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και κρατάει ανοιχτά καταστήματα, σχολεία για παιδιά έως και 16 ετών και σύνορα. Ο άνθρωπος που χάραξε τη στρατηγική αυτή με στόχο να φθάσει πιο γρήγορα στη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», ο επιδημιολόγος, Άντερς Τέγκνελ, υπεραμύνεται σταθερά της επιλογής του. Δέχεται ωστόσο και σφοδρότατη κριτική. 

Στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε υπογράμμισε πως το «λουκέτο» και το κλείσιμο των συνόρων δεν έχουν επιστημονική βάση.  «Κοιτάξαμε στην αρχή μερικές ευρωπαϊκές χώρες να δούμε αν είχαν δημοσιεύσει κάποια ανάλυση για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων, αλλά δεν βρήκαμε σχεδόν τίποτε» ανέφερε χαρακτηριστικά στο “Nature”.

«Το κλείσιμο των συνόρων νομίζω ότι είναι γελοίο, επειδή ο Covid-19 βρίσκεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα τώρα. Περισσότερο ανησυχούμε για τις μετακινήσεις εντός Σουηδίας. Ως κοινωνία προτιμάμε την παρότρυνση: συνεχώς υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους να ακολουθούν τα μέτρα και να τα βελτιώνουν. Δεν χρειάζεται να κλείσουμε τα πάντα τελείως, επειδή αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό» πρόσθεσε. Σχολίασε δε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε χώρα να πει εάν όντως η στρατηγική της έχει φέρει αποτελέσματα. 

Το Euronews συγκέντρωσε τα επιχειρήματα υπέρ και κατά του σουηδικού «πειράματος», όπως το χαρακτηρίζουν πολλοί

Τα υπέρ: 

  • Οι περιορισμοί που τίθενται σε ισχύ σε εθελοντική βάση και όχι με τη μορφή υποχρέωσης ή την απειλή προστίμων μπορούν να παραμείνουν περισσότερο σε ισχύ χωρίς να προκαλέσουν κόπωση στην κοινωνία, υποστηρίζει μερίδα ειδικών. 
  • Επιπλέον η απόφαση να μην επιβληθεί lockdown περιορίζει την πίεση στην οικονομία και την αγορά εργασίας. 
  • Η ζωή των παιδιών δεν αναστατώνεται τόσο όσο σε άλλες χώρες. Ενώ οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες συμβουλεύονται να μείνουν σπίτι, τα παιδιά συνεχίζουν κανονικά το σχολείο και άλλες δραστηριότητές τους. 

Τα κατά: 

Πρόσφατα 22 επιστήμονες ένωσαν την φωνή τους για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση της Σουηδίας. Σε κοινή επιστολή τους ζητούν πιο αυστηρά, υποχρεωτικά μέτρα προειδοποιώντας πως σε αντίθεση περίπτωση η αύξηση κρουσμάτων και θανάτων θα είναι δραματική. 

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία από τη στιγμή που  έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς. Έτσι ο κίνδυνος άνθρωποι που δεν βήχουν ούτε έχουν άλλο σύμπτωματα να μεταδώσουν τον ιό σε ευάλωτους οργανισμούς είναι υψηλός. 

Η Σουηδία μία χώρα με πληθυσμό ανάλογο της Ελλάδας και ενώ βρίσκεται στην ίδια φάση της πανδημίας με τη χώρα μας μετράει ήδη 1.900 νεκρούς. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ορισμένοι θεωρούν πως και έτσι το “πείραμα” δεν έχει αποτύχει. Στη Στοκχόλμη αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να φτάσουν στην ανοσία της αγέλης, ενώ στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται περίπου 530 ασθενείς, με το σύστημα υγείας να μπορεί να καλύψει υπερδιπλασιο αριθμό.

naftemporiki.gr