«Το δεύτερο σημαντικότερο επίτευγμα της διακυβέρνησης μας, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open TV» ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Πιστεύω ότι το Μακεδονικό είναι ένα θέμα άλυτο, λόγω αδράνειας, εδώ και 26 χρόνια και αποτελεί βαρίδι για την εξωτερική πολιτική».
«Θεωρώ ότι η λύση του Μακεδονικού είναι μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι σήμερα θητείας μου στη θέση ως επικεφαλής της Κυβέρνησης της χώρας» επεσήμανε.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον να έχει αστάθεια η γειτονική χώρα, κανένα συμφέρον από τη διάλυση της ΠΓΔΜ και τη δημιουργία μιας “Μεγάλης Αλβανίας”».
«Η δική μου θέση και στάση είναι του πατριωτικού και εθνικού συμφέροντος από ένα θέμα που λιμνάζει», πρόσθεσε.
Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημείωσε πως παρά την εθνική γραμμή που ακολούθησε, ο κ. Μητσοτάκης άλλαζε συνέχει τη θέση του ανεβάζοντας τον πήχη της αντιπαράθεσης.
Επεσήμανε ότι κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του τους αρχηγούς των κομμάτων. «Περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος», σχολίασε.
Μίλησε για διαρκή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρίσκει προφάσεις εν αμαρτίαιας, με τα επιχειρήματα που κάθε φορά προέβαλε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Όταν είδε ότι δεν είχαμε αφήσει καμία λεπτομέρεια ανοικτή, μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια στον όρο εθνότητας. Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας, σημείωσε.
Τον κατηγόρησε για προσπάθεια να κερδοσκοπήσει πολιτικά. Μπορεί να το κάνει σε άλλα θέματα, όχι στα εθνικά, τόνισε.
Δεν υπάρχει ζήτημα εθνότητας, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αλλά ούτε και ζήτημα γλώσσας.
Σε περίπτωση που στη γειτονική χώρα το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η ζημία για την Ελλάδα θα ήταν τεράστια.
Ερωτηθείς για το πότε θα έρθει στη Βουλή των Ελλήνων η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «μόλις γίνει η κοινοποίηση το ελληνικό ΥΠΕΞ του αποτελέσματος, τότε θα τα μεταφέρω εγώ στον πρόεδρο της δημοκρατίας και στα κόμματα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής για να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή».
«Πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο», πρόσθεσε
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Πάνου Καμμένου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως αυτός τηρεί τη γραμμή του 1992 για καμία αναφορά του όρου «Μακεδονία».
Ωστόσο, συνέχισε, το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν διαπραγματεύθηκε για αυτούς τους όρους.
«Ο Πάνος Καμμένος, δεν θέλω να τον αδικήσω, ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Αμυνας μέχρι σήμερα. Αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει. Πιστεύω ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή», επεσήμανε και πρόσθεσε πως αν δεν συμφωνήσει «θα μετρηθούμε στη Βουλή, θα ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης».
«O εταίρος μου δεν θα διευκολύνει σχέδια αντιπάλων», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Ναι» σε εκ νέου στήριξη στον ΠτΔ
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόδρο της Δημοκρατίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε «απολύτως ναι».
«Ήταν μια πολύ καλή επιλογή από μέρους μας, αν και προέρχεται από διαφορετικό χώρο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως απέδειξε το ρόλο του, που πρέπει να είνα υπερκομματικός.
Υπόθεση Novartis: Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης
Μιλώντας για την υπόθεση Novartis και αν είχε ενημέρωση για την υπόθεση αυτή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε και έχει την ενημέρωση που οφείλει να έχει από τον θεσμικό ρόλο του.
«Είναι διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, είναι μυστική διαδικασία, δεν είναι ο ρόλος μου να ξέρω λεπτομέρειες ή να κρίνω. Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης», σημείωσε, κάνοντας λόγο για τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο.
Υπάρχει πολιτική ευθύνη των προσώπων που πήραν τις αποφάσεις, το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα 8 πολιτικά πρόσωπα, αυτό θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της δείξουμε εμπιστοσύνη.
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, απάντησε πως σημασία έχει η ουσία και όχι το ύφος των δηλώσεων του και παρατήρησε: Αν είναι παρέμβαση οι δηλώσεις του κ. Πολάκη, τότε η μήνυση σε δικαστικούς λειτουργούς τι είναι;
Παράλληλα, ευχήθηκε όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι, όμως δεν θα αφήσει να κουκουλωθεί η υπόθεση.
«Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε περισσότερα»
«Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να δώσει ότι καλύτερο μπορεί στην κοινωνία, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη απάντησε πως το δημοσιονομικό πλαίσιο δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα σήμερα.
Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι στην περίπτωση που εκλεγεί θα φέρει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος αρχηγός που αυτά που λέει ακούγονται ως απειλές», επεσήμανε.
Ελληνοτουρκικά
Στις αρχές του Φεβρουαρίου προγραμματίζει το ταξίδι του στη Τουρκία και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, είπε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Άγκυρα και ο ίδιος φροντίζει κάθε δύο με τρεις μήνες να έχει άμεση επαφή με τον κ. Ερντογάν.
Επίσκεψη Μέρκελ
Στο ερώτημα της σχέσης με την κ. Μέρκελ, ο Πρωθυπουργός απάντησε πως «η κ. Μέρκελ είναι μια προσωπικότητα που έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της ΕΕ. Σίγουρα έχει και ευθύνη αλλά πιστώνεται και τα θετικά που έχει κάνει η Ευρώπη. Παρά την οξύτητα και τις αντιθέσεις η σχέση που είχαμε ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης. Αυτά που λέγαμε τα πιστεύαμε. Ερχεται αύριο γιατί θεωρεί ότι είναι και δική της επιτυχία η ανάκαμψη της Ελλάδας και να είναι σήμερα από μέρος του προβλήματος μέρος της λύσης».
naftemporiki.gr