Skip to main content

Επαφές Κ. Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς: Αναζήτηση συναίνεσης σε ναρκοθετημένο έδαφος

Με ζητούμενο την διαμόρφωση συναινετικού κλίματος σε θέματα μείζονος σημασίας άνοιξε ο κύκλος των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Το πρώτο ραντεβού του Πρωθυπουργού είναι με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο συναντάται αυτή την ώρα στο γραφείο του στη Βουλή. Στις 13.00 ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη στις 17.00 και στις 18.00 αντίστοιχα. Ο γύρος των επαφών θα ολοκληρωθεί στις 11.00 το πρωί της Δευτέρας, με τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στις συναντήσεις αναμένεται να συζητηθεί όλο το φάσμα των επαφών του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε πολιτικό, οικονομικό και ομογενειακό επίπεδο. Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στην αμερικανική ηγεσία, με έμφαση στην πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της χώρας μας και στη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη εθνικής ενότητας ενώπιον των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και τις ευρύτερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο οικονομικό σκέλος, αναμένεται να παρουσιάσει τις βασικές συζητήσεις για επενδυτικές πρωτοβουλίες αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, τα οφέλη που θα έχουν εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων από την υλοποίηση του αγωγού EastMed, αλλά και τις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που ενδιαφέρουν τις δυο χώρες.

Δεδομένου πάντως ότι τα «ραντεβού» του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς λαμβάνουν χώρα σε μία συγκυρία με πολυεπίπεδες εξελίξεις, η ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται ότι θα διευρυνθεί και σε άλλα θέματα, όπως ο εκλογικός νόμος και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε ηλεκτρισμένο κλίμα η συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα

Σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση τα περιθώρια επίτευξης συναίνεσης στα εθνικά θέματα μοιάζουν μάλλον μικρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τους τόνους ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η Κουμουνδούρου χαρακτήρισε τη συνάντηση «πρωτοφανές φιάσκο» και έκανε λόγο για «διπλωματική αποτυχία» του Πρωθυπουργού.

«Ο Κ. Μητσοτάκης τα έδωσε όλα και το μόνο που εισέπραξε ως απάντηση είναι η απαξιωτική συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου. Η συνάντηση αυτή αποτελεί δυσμενή εξέλιξη και πρωτοφανές φιάσκο» σχολίασε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε με χθεσινές του δηλώσεις «λάθος» την «εκ των προτέρων δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη για τις βάσεις και τα εξοπλιστικά» τονίζοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να θεωρεί την Ελλάδα δεδομένη». «Σε μία συγκυρία πρωτοφανούς προκλητικότητας από την Τουρκία, είναι σημαντικό να αξιοποιούμε όλα τα διαπραγματευτικά μας όπλα. Γι’ αυτό και εμείς πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού, καλούσαμε την κυβέρνηση να θέσει και αυτό το θέμα στις ΗΠΑ, αλλά τελικά έσπευσε να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο νωρίτερα, και δυστυχώς δεν πήρε τίποτα γι’ αυτό» ανέφερε.

Σύμφωνα με διαρροές της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στην απόφαση να μην υπερψηφίσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, τη λεγόμενη ως αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τις ίδιες διαρροές, ο κ. Τσίπρας πήρε αυτήν την απόφαση επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ δεν καταδίκασε τη Συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη και γενικότερα την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, αλλά και επειδή πιστεύει ότι με τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή στην περιοχή του Κόλπου, η ψήφιση της συμφωνίας για αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας, μπορεί να βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «ολίσθημα και προσβολή για τον Προκόπη Παυλόπουλο την ονοματολογία και τη λογική καλλιστείων που ακολουθεί η κυβέρνηση». Κάλεσε μάλιστα τη Ν.Δ. να απαντήσει γιατί δεν συμφωνεί με την επιλογή του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος «προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη».

naftemporiki.gr