Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την απόφασή του να ιδρύσει το νέο ΚΙΝΗΜΑ ως μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις, λόγω ιστορίας. Κίνητρο μου, είπε, είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην πορεία μετάβασης στην Μεταπελατειακή Ελλάδα.
«Με οδηγό ένα όραμα: να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα Δικαιοσύνης και Δημιουργίας. Αυτό το όραμα για να επιτευχθεί απαιτούνται μεταρρυθμίσεις. Με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο. Μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν εκ βάθρων τη χώρα, αντιμετωπίζουν τις αδικίες και εμπεδώνουν αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και κράτους δικαίου. Απαιτούνται μεγάλες, βαθύτατες αλλαγές. Απαιτείται και η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση των δυνάμεων του Ελληνισμού. Μόνον έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα που να στέκεται στα δικά της πόδια», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην απειλούμενη χρεοκοπία της χώρας στις 19 Μαΐου 2010, που δεν έδινε, όπως αναφέρει, τα χρονικά περιθώρια ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα, αλλά και στη συνάντησή του με τον Ντομινίκ Στρος Καν το καλοκαίρι του 2009 και τι συζήτησαν.
Έκανε επίσης λόγο για υποτίμηση του ελληνικού προβλήματος από τους ευρωπαίους εταίρους, ενώ αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις πολλών χωρών και κυρίως της Γερμανίας να συμφωνήσουν στη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης τον Μάρτιο του 2010, καθώς και στις πιέσεις που ασκήθηκαν στην Ελλάδα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως από τη Γερμανία, να συμμετέχει και το ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης.
Ο κ. Παπανδρέου διέψευσε ότι «παρέδωσε την εξουσία» στον Αντώνη Σαμαρά τον Ιούνιο του 2011 και αποκάλυψε ότι ο κ. Σαμαράς είχε δεχτεί την πρόταση για κυβέρνηση μακράς πνοής, κάτι που, ουσιαστικά, υπονομεύθηκε από συνεργάτες του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και, όπως αναφέρει, τότε «χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία» για τη χώρα.
Αναφέρθηκε επίσης στην απόφασή του για δημοψήφισμα, το οποίο, όπως λέει, θα είχε κάνει πριν το μνημόνιο αν υπήρχε εφαρμοστικός νόμος, καθώς και στην έντονη διαμάχη του με τον Νικολά Σαρκοζί, που ήθελε το ερώτημα να είναι «ευρώ ή όχι».
Όσον αφορά στο ταξίδι του στις Κάννες, είπε πως πήγε με τυπική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς, ουσιαστικά είχε ήδη ανατραπεί.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης να οδηγήσει την Ελλάδα σε ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο, ενώ επεσήμανε την αδυναμία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ να συνεργαστεί με τον Αντώνη Σαμαρά μετά τα δείγματα γραφής που έδωσε 2,5 χρόνια.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως αδυνατεί να απεμπλακεί από ένα παρωχημένο μοντέλο συγκεντρωτικού κρατισμού. Όπως σημείωσε, το ΚΙΝΗΜΑ διαφωνεί με το «άνευ όρων ΝΑΙ» από τον Αντώνη Σαμαρά και το «εντελώς ΟΧΙ» από τον Αλέξη Τσίπρα.
Αναφέρθηκε, τέλος, στα δικά του λάθη, τονίζοντας ότι γνωρίζει ποια είναι και προσθέτοντας ότι έχει διδαχτεί από αυτά, ότι έμαθε και ότι είναι αποφασισμένος. Και κατέληξε λέγοντας: «Δεν κρύφτηκα, δεν φυγομάχησα, δεν έριξα την καυτή πατάτα σε άλλον, δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια».