Skip to main content

Γαλλία: Νίκη Μακρόν, μάχη με Λεπέν στον β’ γύρο

Ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και θα αντιμετωπίσει, στον β’ γύρο της 7ης Μαΐου την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, με έπαθλο το ύπατο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ο Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει 23,9%, με την Μαρίν Λεπέν να ακολουθεί με 21,4%.

Ακολουθούν οι υποψήφιοι της Κεντροδεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν με 19,9% και της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λουκ Μελανσόν με 19,6%. Ο κυβερνητικός υποψήφιος της Κεντροαριστεράς Μπενουά Αμόν συνετρίβη, λαμβάνοντας μόλις 6,3%.

Οι κ.κ. Φιγιόν και Αμόν, υποψήφιοι των δύο παραδοσιακά κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας, αναγνώρισαν την ήττα τους και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Εμανουέλ Μακρόν εν όψει του β’ γύρου, επικαλούμενοι τον κίνδυνο μιας ακροδεξιάς «κατάληψης» του προεδρικού μεγάρου.

Την άποψή τους, ωστόσο, δεν συμμερίστηκε ο κ. Μελανσόν, ο οποίος απέφυγε να λάβει θέση εν όψει της αναμέτρησης Μακρόν – Λεπέν, ασκώντας κριτική τόσο στον κεντρώο υποψήφιο όσο και στην ηγέτιδα της Ακροδεξιάς.

«Πρόεδρος των πατριωτών»

Μιλώντας ενώπιον των υποστηρικτών του, στο «στρατηγείο» της καμπάνιας του, ο Εμανουέλ Μακρόν, επικεφαλής του κεντρώου κινήματος En Marche! («Εμπρός!»), απαντώντας έμμεσα στην Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι θέλει να γίνει «ο πρόεδρος των Γάλλων πατριωτών ενάντια στην απειλή των εθνικιστών».

Αφού ευχαρίστησε τους Φρανσουά Φιγιόν και Μπενουά Αμόν για τη στήριξή τους, κάλεσε σε «ρήξη» με το σύστημα, το οποίο «εδώ και 30 χρόνια δεν επιλύει τα προβλήματα της Γαλλίας», ενώ έδωσε το σύνθημα για τη δημιουργία μιας ισχυρής, φιλικής προς τον ίδιο πλειοψηφίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Νωρίτερα, η υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας με τη σημαία της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν είχε δηλώσει ότι είναι «η υποψήφια του λαού» και των Γάλλων πατριωτών, ενώ είχε εκτιμήσει ότι έγινε το πρώτο βήμα που θα φέρει την παράταξή της στο προεδρικό μέγαρο.

Μαζικές δηλώσεις στήριξης

Κορυφαία στελέχη τόσο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, όσο και του βασικού κόμματος της Κεντροδεξιάς, «Οι Ρεπουμπλικανοί», λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Εμανουέλ Μακρόν εν όψει του β’ γύρου της προεδρικής εκλογής.

Σε σχετικές δηλώσεις προέβησαν, από την πλευρά των Σοσιαλιστών, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό και ο τέως πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ενώ, από την πλευρά της Κεντροδεξιάς, οι πρώην πρωθυπουργοί Αλέν Ζιπέ, Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και η Ναταλί Κοζιουσκό-Μοριζέ, κορυφαίο στέλεχος των «Ρεπουμπλικανών».

Ανοικτά υπέρ Μακρόν Βερολίνο – Βρυξέλλες

Τη στήριξή τους στον κεντρώο υποψήφιο εξέφρασαν ανοικτά τόσο η κεντροδεξιά καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο τελευταίος συνεχάρη τον κ. Μακρόν και του ευχήθηκε επιτυχία στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ, από την πλευρά του, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Μακρόν, επίσης μέσω Twitter, εκθειάζοντας τη θέση του για μια «ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση».

Υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν εκφράστηκε και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) και υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας Μάρτιν Σουλτς, καλώντας όλους τους δημοκράτες της Γαλλίας να στηρίξουν τον κεντρώο πολιτικό για να φράξουν τον δρόμο στην Μαρίν Λεπέν.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την επικράτηση του κ. Μακρόν στον β’ γύρο. «Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν. Πρέπει να περιμένουμε τον δεύτερο γύρο, όμως η Ευρώπη χρειάζεται μια Γαλλία με ανοικτό πνεύμα που κατευθύνεται προς τις μεταρρυθμίσεις. Καλή επιτυχία», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Ακροδεξιάς στην Ολλανδία, Γκερτ Βίλντερς, σύμμαχος της Μαρίν Λεπέν, έκανε λόγο για «λαμπρή ημέρα για τους πατριώτες στη Γαλλία και αλλού που επιθυμούν περισσότερη εθνική κυριαρχία, λιγότερη Ε.Ε. και μετανάστευση».

naftemporiki.gr