Του Γιάννη Καμπουράκη
Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει άμεσα την επέκταση του νόμου Σταθάκη για την προστασία της Α΄ κατοικίας και το 2019, δεν σχεδιάζει αλλαγές στον υπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων υπέρ των τρίτεκνων και των πολύτεκνων που θα υποστούν μειώσεις, δεν σκέπτεται αλλαγές στη διάταξη για τον περιορισμό της απεργίας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι κινήσεις αυτές μελετώνται, αλλά δεν αποτελούν προτεραιότητα. Προτεραιότητα αποτελεί η ομαλή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου – την οποία οι ίδιες πηγές θεωρούν δεδομένη και χωρίς προβλήματα – η έγκρισή του από το EWG χωρίς αστερίσκους και τυπικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του στην κεντρική επιτροπή την επόμενη Παρασκευή θα μιλήσει για το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων από το ζήτημα επέκτασης του νόμου Σταθάκη, μέχρι την αύξηση του κατώτατου μισθού κλπ., χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δεσμεύσεις. Θα συντηρήσει το κυβερνητικό αφήγημα, προσπαθώντας να προσεγγίσει κοινωνικές ομάδες και δυσαρεστημένο κομματικό ακροατήριο, μιλώντας για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018.
Τα υπόλοιπα, όπως η «γρίνια των βουλευτών» ή η «πίεση προς τους υπουργούς» αποτελούν ζητήματα που τόσο οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όσο όμως και οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας βάζουν κάτω από τον στόχο να φτάσει η κυβέρνηση δίχως προβλήματα στον Αύγουστο και το τυπικό τέλος του προγράμματος. Ό,τι και αν αυτό χρειαστεί.
Αρκεί να ακούσει κανείς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο βήμα της Βουλής για να διαπιστώσει ότι στοιχίζονται απολύτως στην κυβερνητική γραμμή, δικαιολογούν φανατικά τον «ιστορικό συμβιβασμό της κυβέρνησης», στηρίζουν την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ «να συνθηκολογήσει για να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ». Βλέπουν και παρουσιάζουν τον Αύγουστο ως «το τέλος των προβλημάτων», κινούμενοι απολύτως εντός της κυβερνητικής φρασεολογίας όταν μιλούν δημοσίως, ενώ διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Εξάλλου, τόσο η ηγεσία της κυβέρνησης όσο και οι βουλευτές – και αυτό αποτελεί πραγματικότητα που ορίζει και τον πραγματικό χαρακτήρα των όποιων αντιδράσεων ή γκρίνιας ή διαφωνίας – γνωρίζουν καλά ότι υπάρχει ψηφισμένο άρθρο στον εσωτερικό κανονισμό που υποχρεώνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν καταψηφίσουν ένα νομοσχέδιο, να παραδίδουν την έδρα τους.
Και η κυβέρνηση από την πλευρά της, αφήνει να εννοηθεί ότι πρέπει να αναμένονται διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική της, ώστε από τη μία να διαχειριστεί την πίεση που αισθάνεται εξ αριστερών της και από την άλλη να δίνει επιχειρήματα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να μετέχουν στη δημόσια συζήτηση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πιέζεται με θέματα όπως ο περιορισμός της απεργίας, ο περιορισμός κοινωνικών επιδομάτων, οι πλειστηριασμοί κλπ. Πιέζεται από τα διακομματικά πυρά, όπως και από την λαϊκή δυσαρέσκεια για την ακραία φορολογία κλπ. Έχει όμως ήδη διαβεί τον Ρουβίκωνα και ελπίζει μόνο στις πιθανότητες που υπάρχουν να βελτιωθεί η σημερινή, δύσκολη κατάσταση. Αυτό το κλίμα διαπερνά και τους βουλευτές της πλειοψηφίας.