Οι εμπειρίες των ΗΠΑ και της Ελλάδας, από τη διαχείριση των οικονομικών κρίσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ολιγόλεπτης συνομιλίας που είχαν στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Συζητήθηκε το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο κ. Ομπάμα όταν ανέλαβε την προεδρία, έχοντας μπροστά του μία σοβαρότατη κρίση και δεχόμενος πιέσεις στην κατεύθυνση των πολιτικών λιτότητας.
«Κάναμε μια σύγκριση τη δικής μας εμπειρίας, η οποία είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική ταυτόχρονα. Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, σε σχέση με τις δυσκολίες που είχε εκείνος», εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Είχε τις μεγάλες δυσκολίες διαχείρισης της Wall Street, ενώ εμείς έχουμε το πρόβλημα ότι αυτό έχει γίνει ήδη από τα μνημόνια, που ουσιαστικά μετέφεραν ιδιωτικές ζημίες στους ώμους των φορολογούμενων της Ελλάδας και της Ευρωζώνης».
Οι κ. Ομπάμα και Βαρουφάκης συμφώνησαν ότι μπορούν να βρεθούν πρακτικοί τρόποι για να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση είτε από ατύχημα, είτε λόγω διαδικασιών μη ελεγχόμενων. Επιπλέον, εκφράσθηκε από τις δύο πλευρές η ανάγκη επίδειξης ευελιξίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί. Περιγράφοντας το κλίμα της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε».
«Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στον στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στη διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με ΔΝΤ – ΕΚΤ – ΕΕ» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν».
Σχετικά με την πορεία των συζητήσεων με τους εταίρους, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «δεν υπάρχει ποτέ μια ημερομηνία κλειδί, όλα τα πράγματα θα πρέπει να τα βλέπουμε συνδυαστικά και συσσωρευτικά» και συμπλήρωσε ότι «στις 24 (του μήνα) δεν θα υπάρξει επίλυση, θα υπάρχει πρόοδος».
«Το ζητούμενο», συνέχισε, «είναι τι κάνουμε στη μετά τον Ιούνιο εποχή. Ο στόχος μας είναι μια καλή συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, μια συμφωνία σε διαφορετική αντίληψη από τις προηγούμενες, οι οποίες επέκτειναν το πρόβλημα». Καταλήγοντας ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι «δεν θα αφήσουμε καμία πέτρα που να μην αναποδογυρίσουμε προκειμένου να βρούμε μέρος της λύση από κάτω».
Πηγή: ΑΜΠΕ