Skip to main content

Λιβύη: Ο Σάρατζ αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Χάφταρ

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ δηλώνει, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα La Republica, ότι δεν πρόκειται πλέον να διαπραγματευθεί μια πολιτική λύση με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ λόγω των «εγκλημάτων» που διέπραξε ο τελευταίος.

«Δεν θέλω πλέον να κάθομαι στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Χάφταρ μετά τις καταστροφές και τα εγκλήματα που διέπραξε απέναντι σε όλους τους Λίβυους», δήλωσε ο Σάρατζ, η κυβέρνηση του οποίου αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος. Δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία: η ΚΕΕ, με έδρα την Τρίπολη, και μια παράλληλη κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη υπό τον έλεγχο του Χαλίφα Χάφταρ.

Ο τελευταίος εξαπέλυσε τον Απρίλιο του 2019 επίθεση εναντίον της Τρίπολης η οποία προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό 200.000 άλλων.

Χθες δεκάδες ρουκέτες έπεσαν στην Τρίπολη, πυρά που αποδίδονται στις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, οι οποίες έχασαν δύο πόλεις στρατηγικής σημασίας στη δυτική Λιβύη.

«Αποδεχθήκαμε μια κατάπαυση του πυρός και μια ανθρωπιστική εκεχειρία. Αναμέναμε πως οι κίνδυνοι που συνδέονται με την επιδημία του κορωνοϊού θα έκαναν για μια φορά τον Χάφταρ έναν άνθρωπο του διαλόγου», συνεχίζει ο Σάρατζ στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα.

«Όμως εκείνος είδε στην πανδημία μια ευκαιρία να μας επιτεθεί. Και δεδομένης της αποτυχίας (της επίθεσης που εξαπέλυσε) στοχεύει με πυρά χωρίς να κάνει διάκριση την Τρίπολη, τις οικιστικές ζώνες, τις πολιτικές εγκαταστάσεις ακόμη και το δημόσιο νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης», είπε ο Σάρατζ.

«Επιδιώκαμε πάντα να επιλύσουμε τις διαφορές μας μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας, αλλά κάθε συμφωνία παραβιάστηκε αμέσως από τον Χάφταρ», είπε ο Σάρατζ.

Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης, ιδίως εκείνες που ανέλαβε ο ΟΗΕ, έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής, με την κρίση να επιδεινώνεται εξαιτίας των ξένων παρεμβάσεων, κυρίως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χάφταρ, και της Τουρκίας που υποστηρίζει την ΚΕΕ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP