Για εντεινόμενες επικοινωνιακές πιέσεις το τελευταίο διάστημα προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ. κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις «κόκκινες γραμμές» της, τις οποίες, όπως επισημαίνουν, έθεσε στο εκλογικό σώμα τις 25 Ιανουαρίου.
Όπως επισημαίνουν, το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.ά, αντιθέτως, υπάρχουν προτάσεις, «τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ορισμένοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα: Το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».
«Αντί, λοιπόν, να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014» καταλήγουν.
Μπαράζ δηλώσεων Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων
Εταίροι και δανειστές έχουν σκληρύνει τη στάση τους, αυξάνοντας την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου οι δύο πλευρές να φτάσουν σε μια συμφωνία η οποία με τα νέα δεδομένα θα επιτευχθεί στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Ενδεικτικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας της Ευρωζώνης ως σύνολο και ότι οι αγορές «έχουν ήδη προεξοφλήσει οτιδήποτε θα συμβεί» και «δεν θα προκύψει καμία μόλυνση» από ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το ευρώ ή χρεοκοπία.
«Η Ελλάδα είναι πηγάδι χωρίς πάτο, χωρίς να είναι ανταγωνιστική», ήταν η αναφορά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ο οποίος κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «έχει καταστρέψει όσα έχτισε η προηγούμενη».
Το πρωί ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, χαρακτήρισε «αδύνατη» την καταβολή τμήματος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εντός του Απριλίου.
Ο ίδιος δεν θέλησε, σύμφωνα με το πρακτορείο να προβεί σε κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, που θέλει το Βερολίνο να εξετάζει σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός του ευρώ.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώθηκε στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, επιμένει στις κόκκινες γραμμές της τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ούτε σε αλλαγές επί τα χείρω στα εργασιακά, όπως ζητούν μετ’ επιτάσεως τα χαμηλόβαθμα στελέχη των Brussels και Athens Group.
Το πρωί ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους λέγοντας πως θα «καταλήξουμε σε έντιμο συμβιβασμό».
Όπως είπε ο κ. Φλαμπουράρης «δεν υπάρχει περίπτωση οι εταίροι να μην κάνουν πίσω. Αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, θα τους στοιχίσει πολλά». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι σε τέτοιες ιστορικές αποφάσεις πρέπει να έχει λόγο ο λαός».
Στο ανάλογο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στην Guardian, εμφανίστηκε σίγουρος για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές στο Eurogroup σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται «για το καλό σενάριο» και απέδωσε τις όποιες αρρυθμίες στην απειρία της κυβέρνησης.
Ωστόσο ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά Fm», δήλωσε ότι «οι δανειστές μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, η χώρα αντιμετωπίζει μια εξαιρετική πίεση και η κυβέρνηση δεν πρέπει να λυγίσει», ζητώντας από την κυβέρνηση να μη φοβηθεί να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές της χώρας.