Skip to main content

Οκτώ αιώνες ιστορίας στις φλόγες: Τι σώθηκε, τι καταστράφηκε από τους θησαυρούς της Παναγίας των Παρισίων

Τη Δευτέρα το βράδυ, ενόσω οκτώ αιώνες ιστορίες τυλίγονταν στις φλόγες, οι πυροσβέστες έδιναν σκληρή μάχη να σώσουν τους θησαυρούς της Παναγίας των Παρισίων. Στον μητροπολιτικό Ρωμαιοκαθολικό ναό της γαλλικής πρωτεύουσας φυλάσσονται έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας, μουσικά όργανα, αγάλματα, θρησκευτικά κειμήλια – από ένα τεράστιο εκκλησιαστικό όργανο με 8.000 σωλήνες έως την υπέροχη πύλη με τον τεράστιο ρόδακα, τα περίφημα γλυπτά, τα βιτρό και τα πανύψηλα κωδωνοστάσια.

«Η κάθε πλευρά, η κάθε πέτρα του άγιου αυτού μνημείου, δεν αντιπροσωπεύει μόνο μια σελίδα της ιστορίας της χώρας, αλλά επίσης της ιστορίας της επιστήμης και της τέχνης». Η περιγραφή ανήκει στον Βίκτορ Ουγκό από το ομώνυμο μυθιστόρημα του 1831.

Τι σώθηκε όμως από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε εν μια νυκτί το σύμβολο του Παρισιού, τη Νοτρ Νταμ που επί οκτώ και πλέον αιώνες κατάφερε να επιβιώσει από φυσικές καταστροφές και πολέμους;

Σώθηκαν

  • Ο ακάνθινος στέφανος του Χριστού

Ο ακάνθινος στέφανος του Χριστού, από τα πιο πολύτιμα κειμήλια της Παναγίας των Παρισίων. Πιστεύεται πως προέρχεται από τον σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς. Με καταγωγή από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, δόθηκε αρχικά στον Λουδοβίκο Θ’ το 1238 και μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη Νοτρ Νταμ.

  • Ο χιτώνας του Λουδοβίκου

Ο χιτώνας του Λουδοβίκου Θ΄ της Γαλλίας είναι ένα λινο ένδυμα το οποίο πιστεύεται ότι ανήκε στον μοναδικό Γάλλο βασιλιά που έγινε άγιος. Στέφθηκε το 1226, συμμετείχε στην έβδομη σταυροφορία και πέθανε κατά τη διάρκεια της 8ης σταυροφορίας, το 1270. Αγιοποιήθηκε το 1297. Επίσης απέκτησε τον ακάνθινο στέφανο.

  • Τα δύο κωδωνοστάσια

Αποτελούσαν τις ψηλότερες κατασκευές στο Παρίσι πριν από την ολοκλήρωση του Πύργου του Άιφελ το 1889 και χτίστηκαν μεταξύ 1220 και 1240. Το ένα εξα αυτών είχε ανακατασκευαστεί τον 19ο αιώνα και κοσμείται από χάλκινα αγάλματα των δώδεκα Αποστόλων, μαζί με τα ζώα που τους συμβολίζουν.

  • Μεταξύ των θησαυρών που διεσώθησαν από την πυρκαγιά είναι επίσης ο βόρειος ρόδακας, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Καταστράφηκαν ή αγνοείται τύχη τους

Δεν είναι καθόλου γνωστό σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ρόδακες στα νότια και τα δυτικά του ναού.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το εκκλησιαστικό όργανο, με τους 8.000 σωλήνες που λειτουργούν καθένας σαν φλάουτο και το ύψος τους κυμαίνεται από τα 10 μέτρα έως έναν πόντο.

Ο πυργίσκος κατέρρευσε. Περιείχε τρία κειμήλια: ένα μικρό κομμάτι του αγκάθινου στεφανιού που φορούσε ο Ιησούς Χριστός και κειμήλια των προστατών Αγίων του Παρισιού, Ντενί και Ζενεβιέβ.