Skip to main content

Υεμένη: Ωμότητες σε βάρος προσφύγων καταγγέλλουν ΟΗΕ και HRW

Μετανάστες και αιτούντες άσυλο από την Αφρική υπέστησαν σωματική και σεξουαλική κακοποίηση σε κέντρα κράτησης στην Υεμένη, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το Παρατηρητήριο κατήγγειλε ότι λειτουργοί της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης ότι «βασάνισαν, βίασαν και εκτέλεσαν» μετανάστες και μετανάστριες και αιτούντες άσυλο σε κέντρο κράτησης στο Άντεν (νότια), αλλά και ότι τους εξανάγκαζαν να εγκαταλείπουν τη χώρα διά θαλάσσης.

Η ίδια ΜΚΟ ανέφερε ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Υεμένης αντέδρασε στα στοιχεία αυτά διαβεβαιώνοντάς την ότι ο διοικητής του κέντρου κράτησης απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του και ότι οι μετανάστες στο κέντρο αυτό μεταφέρονται σε άλλη τοποθεσία. Η HRW επισήμανε στην ανακοίνωσή της, που δημοσιοποιήθηκε αργά την Τρίτη, ότι το κέντρο αυτό τελούσε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, αλλά οι μετανάστες συλλαμβάνονταν και μεταφέρονταν σε αυτό από δυνάμεις που υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα ΗΑΕ είναι μια από τις χώρες με την πιο ενεργή συμμετοχή στη συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015. Αξιωματούχοι των ΗΑΕ και της κυβέρνησης της Υεμένης στο Άντεν δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τους ζήτησε να σχολιάσουν τις καταγγελίες που έκανε το Παρατηρητήριο.

«Οι φρουροί στο κέντρο κράτησης μεταναστών στο Άντεν ξυλοκόπησαν βάρβαρα άνδρες, βίασαν γυναίκες και παιδιά κι έστειλαν εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα μέσα σε υπερφορτωμένες βάρκες» δήλωσε ο Μπιλ Φρέλικ, επικεφαλής της διεύθυνσης για τα δικαιώματα των προσφύγων στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προτρέποντας την κυβέρνηση της Υεμένης να λάβει μέτρα προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Σύμφωνα με τη HRW, στο κέντρο κράτησης στην περιοχή Μπουρέικα του Άντεν ήταν έγκλειστοι στις αρχές του 2017 εκατοντάδες άνθρωποι από την Αιθιοπία, τη Σομαλία και την Ερυθραία, αλλά αυτόν τον μήνα είχαν απομείνει στην εγκατάσταση περίπου 90 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Σε δική της έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε επίσης ότι έχει συγκεντρώσει καταγγελίες για κακομεταχείριση και εξαναγκαστικές απελάσεις προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην Υεμένη, χωρίς να διευκρινίσει το πότε ή το πού έγιναν. «Οι επιζήσαντες περιέγραψαν στην UNHCR πυροβολισμούς εναντίον τους, συστηματικούς ξυλοδαρμούς, βιασμούς ενηλίκων και ανηλίκων, ταπεινώσεις όπως εξαναγκαστική γύμνια, εξαναγκαστική παρακολούθηση εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες, στέρηση τροφής», σημείωσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία απηύθυνε έκκληση προς τους «κρατικούς και μη» παράγοντες που έχουν τον έλεγχο των κέντρων κράτησης όπου οδηγούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να εγγυηθούν ότι οι έγκλειστοι θα έχουν ανθρώπινη μεταχείριση.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε και το κίνημα σιιτών ανταρτών Χούθι, που ελέγχει τη βόρεια Υεμένη, διότι συλλαμβάνει αυθαίρετα μετανάστες και πρόσφυγες, τους κρατά υπό άθλιες συνθήκες και δεν τους παρέχει πρόσβαση σε καμιά διαδικασία για τη χορήγηση διεθνούς προστασίας ή ασύλου στο λιμάνι Χοντάιντα.

Μετανάστες από φτωχές χώρες στο Κέρας της Αφρικής, όπως η Σομαλία, κάνουν το εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι διαμέσου της Υεμένης με την ελπίδα πως θα φθάσουν στη Σαουδική Αραβία ή άλλα πλούσια κράτη του Κόλπου και θα βρουν δουλειά.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters