Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Τη δέσμευσή του ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και θα πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο, θα επαναλάβει απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στον ΑΝΤ 1, υποστηρίζοντας ότι έρχονται θετικά μέτρα, όπως οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, αλλά και θετικά γεγονότα όπως η αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ που ο ίδιος αναμένει να αλλάξει το κλίμα υπέρ της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της Ν.Δ. με αφορμή την υπόθεση Νovartis, ενώ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτησή του για την υπόθεση Πετσίτη – την ώρα που το ένα μετά το άλλο στέλεχος της κυβέρνησης ζητά εξηγήσεις – αλλά και για τις πληροφορίες που θέλουν το Μαξίμου να κρατά αποστάσεις από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.
Ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δώσει νέα ώθηση και στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπήσει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς που έχει προκαλέσει «πόλεμο» με το Κίνημα Αλλαγής, ενώ η αποψινή συνέντευξη αποτελεί την αρχή ενός γεμάτου προεκλογικού προγράμματος που περιλαμβάνει μεγάλη εκδήλωση για την παρουσίαση του συνόλου του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ μόλις η σύνθεσή του ολοκληρωθεί, περιοδείες στην επαρχία και κατάληξη με ανοικτή συγκέντρωση στην Αθήνα εν όψει ευρωεκλογών.
Μέσα στην εβδομάδα, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να θέλει να επιβάλει μία θετική ατζέντα, μη περιλαμβάνοντας τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ στις παρεμβάσεις του, αναμένεται νέα αντιπαράθεση μεταξύ των δύο, στο πλαίσιο της συζήτησης για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή, πιθανότατα την Παρασκευή.
Προς συνέδριο τύπου «Επινέ»
Βασικός στόχος του κ. Τσίπρα είναι η ενίσχυση και συσπείρωση της Προοδευτικής Συμμαχίας, επιλογή που έχει προκαλέσει ήδη κάποιες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και στην Πολιτική Διακήρυξη για τις ευρωεκλογές που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα θα γίνεται λόγος για την Προοδευτική Συμμαχία και όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τον κ. Τσίπρα να σκέπτεται σοβαρά τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου νέου κόμματος τύπου «Επινέ» τον Ιούνιο ή τον Οκτώβριο, ανάλογα με το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές. Στόχος του φέρεται να είναι μετά από ενδεχόμενη ήττα στις εθνικές εκλογές να καταστήσει τον εαυτό του επικεφαλής της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, όπως έκανε ο Φρανσουά Μιτεράν στη Γαλλία το 1971 με την επανίδρυση του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Στόχος του κ. Τσίπρα – γι’ αυτό και επικοινωνιακά θα επιχειρήσει να το εμφανίσει ως το «ελληνικό Επινέ» – είναι να εκτονώσει με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με τις λιγότερες συνέπειες για τον ίδιο και παράλληλα να δημιουργήσει την αίσθηση ενός νέου ξεκινήματος συνολικά του χώρου της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.
Με τον ίδιο στο επίκεντρο, όπως έκανε ο Φρανσουά Μιτεράν στη Γαλλία το 1971, μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές το 1968 και αμέσως μετά την ήττα των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές, με το περίφημο «Συνέδριο του Επινέ» (11-13 Ιουλίου 1971) να θεωρείται η αρχή της νικηφόρας πορείας των Γάλλων Σοσιαλιστών.
Η ίδρυση νέου κόμματος από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι ένα σχέδιο επί χάρτου, δεν αποτελεί όμως και εύκολη υπόθεση. Επιβεβαιώνει αφενός ότι ο Πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο εργάζονται ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης εκλογικής ήττας και προσπαθούν να προετοιμάσουν το μέλλον του, ως ηγέτης του κέντρου με αριστερές καταβολές, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι βέβαιο ότι – εφόσον προχωρήσει – θα συναντήσει πολλές αντιδράσεις, ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις για τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται μέσα στο 2019.