Skip to main content

Ρουμάνος ΥΠΕΞ: Παράδειγμα και για άλλες χώρες των Βαλκανίων οι Πρέσπες

Ευγνώμων δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τέοντορ Μελεσκάνου για την προσπάθεια Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε συνέντευξη στο βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων IBNA, ο ΥΠΕΞ της Ρουμανίας,επισημαίνει πως είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα και για τις άλλες χώρες των Βαλκανίων η Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα μάθημα που δείχνει ότι αν υπάρχει βούληση μπορούν να λυθούν οι όποιες διαφορές.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μόνο μια λύση για τις σχέσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας. Κατά την άποψη μου, είναι ένα πολύ καλό μάθημα για όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Με λίγα λόγια, αποδεικνύεται ότι εάν έχουμε πολιτική βούληση, μπορούμε να βρούμε λύσεις ακόμη και για πολύ, πολύ δύσκολες ερωτήσεις σε όλες τις σχέσεις, όπως η Σερβία με το Κοσσυφοπέδιο και άλλες. Γι αυτό είμαι πολύ ευγνώμων για την προσπάθεια της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για την επίτευξη της Συμφωνίας Πρεσπών, διότι, όπως είπα, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα που είμαι βέβαιος ότι και άλλες βαλκανικές χώρες θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν» τόνισε ο κ. Μελεσκάνου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο Ντουμπρόβνικ.

Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών μίλησε ακόμα στο IBNA για τη σημασία της πρωτοβουλίας 16+1, την διεύρυνση της με την Ελλάδα αλλά και για την Ρουμανική Προεδρία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Όπως γνωρίζετε, στην πραγματικότητα, η Κίνα είναι από μόνη της από τους μεγάλους ανταγωνιστές της ΕΕ στον οικονομικό τομέα. Από αυτή την άποψη, μας ενδιαφέρει πολύ να βρούμε ένα είδος στρατηγικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, προκειμένου να ανοίξουμε τις αγορές, να μας προσφέρουμε τη δυνατότητα να είμαστε εκεί, να έχουμε μια συμφωνία για τις επενδύσεις, η οποία πρέπει να είναι πολύ διαφανής και ούτω καθεξής. Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και επικεντρωνόμαστε σε αυτό στο επίπεδο της ΕΕ. Από την άποψη της ασφάλειας, δεν βλέπω κανένα πρόβλημα με την Κίνα. Φυσικά έχουν την δική τους πρωτοβουλία, One Belt One Road. Είναι μια χώρα που χρειάζεται εισαγωγές ενέργειας και τροφίμων. Είναι μια χώρα που ενδιαφέρεται να εξάγει τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, για αυτούς, η εξάρτηση από τη γη και τις θάλασσες είναι πολύ, πολύ σημαντική. Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στη συνάντηση εδώ στο Ντουμπρόβνικ. Η απόφαση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία 16 ή μάλλον 17 +1 πλέον. Αλλά κατά την γνώμη μας, είναι πολύ καλό για τις χώρες της ΕΕ να είναι περισσότεροι εκπρόσωποι στο επίπεδο αυτής της μορφής του 16 +1», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «με πλήρη σεβασμό των κανόνων και των κανονισμών της ΕΕ. Αυτό το μήνυμα για εμάς είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και πιστεύουμε στη δυνατότητα να αναπτυχθεί πραγματικά αυτή η σχέση με την Κίνα τα επόμενα χρόνια».