Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Πάση θυσία κλείσιμο της διαπραγμάτευσης εντός των χρονοδιαγραμμάτων, δηλαδή εντός του Απριλίου, θα ζητήσει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ .
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το Μαξίμου δεν θέτει τώρα θέμα παραίτησης του Πολ Τόμσεν με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα πήγαινε πίσω τη διαπραγμάτευση. Κεντρικό μότο του πρωθυπουργού θα είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου με μέτρα κοντά στο 3% του ΑΕΠ από παρεμβάσεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, χωρίς τα προσθετα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξηγήσει λεπτομερώς τι εννοεί το Ταμείο όταν ζητεί πρόσθετα μέτρα (ποιο είναι το απολύτως συγκεκριμένο πακέτο μέτρων) επιμένοντας στην ύπαρξη μεγαλύτερου δημοσιονομικού κενού.
Στο Μαξίμου συνεχίζουν να κρατούν υψηλούς τόνους έναντι του ΔΝΤ λέγοντας ότι πατώντας στον φόβο για ένα ενδεχόμενο Βrexit και ένα πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα πάει να βάλει «μπουρλότο» στη διαπραγμάτευση.
Η κυβέρνηση, αν και δεν το δηλώνει, θεωρεί ότι ακόμη και το αίτημα για μείωση του χρέους τώρα, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, υποκρύπτει δόλο από πλευράς του Ταμείου, αφού η πρώτα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
Καi η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει με τρεις τρόπους:
- Είτε με το ΔΝΤ, εντός του προγράμματος και παράλληλη απομείωση του χρέους.
- Είτε χωρίς το το ΔΝΤ και χωρίς φυσικά τα μέτρα που εκείνο ζητεί
- Είτε με πρόσθετα μέτρα σαν αυτά που ζητεί το ΔΝΤ
Κάπου εδώ παρεμβαίνουν στελέχη της κυβέρνηση αποκλείοντας με κατηγορηματικό τρόπο την τρίτη εκδοχή.