Περίπου χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν στο Γερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας, εναντίον του τέως προέδρου της χώρας Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος έχει προταθεί για τον πρωθυπουργικό θώκο, που διαθέτει πλέον ενισχυμένες εξουσίες, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης και τελευταίας προεδρικής θητείας του.
Καθισμένοι στο οδόστρωμα ή όρθιοι στον δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία στους κύριους δρόμους που οδηγούν στο κτήριο του Κοινοβουλίου και στα πανεπιστήμια της πρωτεύουσας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Αν χιλιάδες άνθρωποι κατέβουν στους δρόμους, η αλλαγή του καθεστώτος θα καταστεί πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Πασινιάν, καθώς οι διαδηλωτές καλούσαν τους οδηγούς των λεωφορείων και των αυτοκινήτων να ενωθούν με το κίνημα.
Το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αναμένεται να υποβάλει επίσημα στο κοινοβούλιο την υποψηφιότητα του Σερζ Σαρκισιάν, 63 ετών, για τον θώκο του πρωθυπουργού.
Η ψηφοφορία κατά την οποία ο κ. Σαρκισιάν αναμένεται εκτός απροόπτου να εκλεγεί σε αυτή τη θέση κλειδί στην πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου, αναμένεται να διεξαχθεί την Τρίτη.
Διαδηλώσεις συγκλονίζουν τον Γερεβάν από την περασμένη Παρασκευή, όταν περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την πρόθεση του τέως προέδρου της Αρμενίας να διατηρήσει την εξουσία ως επικεφαλής της κυβέρνησης.
«Κάτι χωρίς προηγούμενο συμβαίνει στην Αρμενία: το ίδιο πρόσωπο θέλει να κυβερνήσει τη χώρα για τρίτη φορά στη σειρά», δήλωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο κ. Πασινιάν.
«Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», είπε.
Ο νέος πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν, που δεν έχει συγγένεια με τον προκάτοχό του, ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού του κράτους την περασμένη Δευτέρα.
Τα καθήκοντά του έχουν καταστεί αμιγώς ρυθμιστικά μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2015 που μετέτρεψε την Αρμενία σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπου η πραγματική εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον πρωθυπουργό.
Η αντιπολίτευση δηλώνει ότι η μεταρρύθμιση αυτή είχε μοναδικό σκοπό την παραμονή στην εξουσία του φιλορώσου Σεργκέι Σαρκισιάν, πρώην αξιωματικού του στρατού, που ήταν πρόεδρος της χώρας από το 2008 αφού διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 2007-2008.