Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 55,3 εκατομμμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι στο πλαίσιο του – ιστορικής σημασίας – δημοψηφίσματος που διεξάγεται στην Τουρκία για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Τα εκλογικά τμήμα άνοιξαν στις 7.00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία, ενώ στην υπόλοιπη χώρα άνοιξαν στις 8:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).
Οι ψηφοφόροι καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν ένα πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση και θα μεταβάλλουν το πολίτευμα από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική, σε προεδρική δημοκρατία, με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις. Η εταιρεία AG του Αντίλ Γκιούρ που προέβλεψε τη νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2015, έδωσε 60,8% στο «ναι», έναντι 39,2% στο «όχι», ενώ η εταιρεία Themis έδειξε άνοιγμα του «όχι» με 53,9%, με το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%.
Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της σταθερότητας της χώρας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα πεδία της ασφάλειας και της οικονομίας. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει από την πλευρά της την αυταρχική παρέκκλιση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο καταλογίζει πως προσπαθεί να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή, ειδικά μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
«Αύριο η Τουρκία παίρνει μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ιστορίας της» δήλωσε ο Ερντογάν χθες, στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής του συγκέντρωσης. «Τα αποτελέσματα προμηνύονται καλά», εκτίμησε, προσθέτοντας παράλληλα πως «ένα δυνατό “ναι” θα είναι ένα μάθημα για τη Δύση».
Ο Ερντογάν έχει διαμηνύσει ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας προς ένταξη στην Ε.Ε. θα μπει «στο τραπέζι» μετά το δημοψήφισμα. Έχει επίσης επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, κάτι που αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για τις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έθεσε το εξής δίλημμα στους συμπατριώτες του: «Θέλετε να συνεχίσετε να έχετε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ή να αποκτήσετε ένα σύστημα διακυβέρνησης μόνο ενός ανδρός;». Μιλώντας χθες στην τελευταία συγκέντρωση του κόμματός του κοντά στην πρωτεύουσα,, ο Κιλιτσντάρογλου παρομοίασε το προεδρικό σύστημα που θέλει να εγκαθιδρυθεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με ένα «τρένο χωρίς φρένα» του οποίου ο προορισμός «είναι άγνωστος».
Η αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν τις τελευταίες εβδομάδας την άνιση προεκλογική εκστρατεία, στην οποία το κυβερνητικό μήνυμα κυριάρχησε στους δρόμους και στα ΜΜΕ. Η Τουρκία βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περίπου 47.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 100.000 έχουν καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα εξαιτίας των φερόμενων σχέσεών τους με τους πραξικοπηματίες του Ιουλίου.
naftemporiki.gr με πληροροφίες από ΑΜΠΕ, Reuters AFP, DW