Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Εν μέσω σεναρίων για εκλογές το φθινόπωρο που επιστρέφουν στον ευρωπαϊκό Τύπο, της γενικευμένης ανησυχίας που επικρατεί λόγω των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, των αντιφατικών εξελίξεων στο Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά και την οικονομία και της επανεμφάνισης των 53+, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξαναβάλει τη δημόσια ατζέντα στη δική της θεματική.
Ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να μιλήσει για την ανάπτυξη στο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρόδο, αυτόν τον στόχο άλλωστε έχει και η συμμετοχή του στην εκδήλωση του Equifund για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης γράφει τα σημερινά «Νέα» υπέρ της «συνταγματικής αναθεώρησης με προοδευτικό πρόσημο» προαναγγέλλοντας επί της ουσίας και τα θέματα που η πλειοψηφία θεωρεί ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στα υπό αναθεώρηση άρθρα και προσπαθώντας να συντηρήσει τον διάλογο με το Κίνημα Αλλαγής.
Ωστόσο, οι εξελίξεις σε μείζονα θέματα για την κυβέρνηση δεν δείχνουν να προωθούν το κυβερνητικό αφήγημα.
Οι χθεσινές δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στο Σύνταγμα και το όνομα που συζητείται ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν θα χρησιμοποιείται erga omnes, αποκαλύπτουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που περιέγραφαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και το Μέγαρο Μαξίμου περί διαπραγματεύσεων που βαίνουν καλώς και αισιόδοξων προβλέψεων για επίτευξη συμφωνίας και μάλιστα εντός χρονοδιαγράμματος.
Η συνέντευξη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε τουρκικά ΜΜΕ και κυρίως η θέση του ότι οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν αφορούν το ΝΑΤΟ και πρέπει να λυθούν σε διμερές επίπεδο στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας, επίσης δεν συνάδουν με τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για εκτόνωση της ελληνοτουρκικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με παρέμβαση του ΝΑΤΟ ή των Ευρωπαίων συμμάχων μας, ενώ στέλνουν δυσοίωνα μηνύματα για την εθνική υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται στα φυλακές της Αδριανούπολης.
Η στάση αναμονής του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν προωθεί το κυβερνητικό αφήγημα για την οικονομία.
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου έχουν να διαχειριστούν και την επανεμφάνιση των 53+, που βάζουν στο επίκεντρο της κριτικής τους τον Πάνο Καμμένο.
Σε ευρεία σύσκεψη των 53+ που έλαβαν μέρος – μεταξύ άλλων – οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Πάνος Σκουρλέτης, Αλέξης Χαρίτσης, Θεανώ Φωτίου και πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να επανέλαβε τα περί μνημονιακής επιτροπείας, ενώ αν και ρωτήθηκε επίμονα δεν είπε τίποτε για το χρέος. Ήταν δε καθολική η στάση ότι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ πρέπει να τελειώνει με το τέλος της κυβερνητικής θητείας.