Με σκεπτικισμό, αλλά και δυσαρέσκεια είδαν Γερμανοί πολιτικοί την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, επισημαίνοντας τους κινδύνους απομάκρυνσης της Ελλάδας από την Ε.Ε.
Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» το γεγονός ότι «η Αθήνα τώρα δίνει το μήνυμα ότι θα μπορούσε να φανταστεί και μια πορεία με προσανατολισμό περισσότερο προς την Μόσχα από ό,τι προς τις Βρυξέλλες». Η ίδια υποστήριξε ότι με την επίσκεψή του ο κ. Τσίπρας δημιούργησε μια «ξεκάθαρα φιλορωσική και ξεκάθαρα αντιευρωπαϊκή» ατμόσφαιρα.
Την εκτίμηση ότι η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα δεν βοήθησε τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές, διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, προσθέτοντας ότι αυτήν τη στιγμή η Ρωσία «δεν μπορεί να είναι σοβαρός εταίρος για την Ελλάδα». Ο κ. Τσίπρας πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει αποτελέσματα με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), προσθέτοντας: «Το προτεταμένο χέρι της ΕΕ είναι εδώ. (Ο Αλέξης Τσίπρας) πρέπει τώρα να το πιάσει».
Εκ μέρους των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και ο ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ κάλεσαν την Ελλάδα να μην απομονωθεί. «Ούτε οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις, ούτε οι ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία θα βοηθήσουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Σέντερ στην «Die Welt». Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η Αθήνα θέτει λάθος προτεραιότητες και προσπαθεί καθημερινά να θέσει υπό πίεση τους εταίρους της, αλλά, όπως παρατήρησε, η αλληλεγγύη τους δεν αποτελεί μονόδρομο.
Με τη σειρά του ο κ. Φέρμπερ, σε συνέντευξή του στην «Augsburger Allgemeine Zeitung» ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει τη ρωσική πρόταση για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, διότι, όπως εκτίμησε, εάν η Ρωσία άρει τις κυρώσεις έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών της Ε.Ε., θα το κάνει επειδή ο Πούτιν θέλει να μπει «σφήνα» μεταξύ των χωρών της Ένωσης.
Σε εντονότερο ύφος ήταν το σχόλιο του Χριστιανοκοινωνιστή προέδρου της Επιτροπής Οικονομίας του γερμανικού Κοινοβουλίου Πέτερ Ραμζάουερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse» δήλωσε ότι «μετά τις οικονομικές περιπλανήσεις, έρχεται τώρα και ο εκβιασμός της εξωτερικής πολιτικής».
«Οι μέχρι στιγμής γνωστές ελληνορωσικές αποφάσεις είναι τέτοιες που δεν παραβιάζουν ευρωπαϊκές αποφάσεις» παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Έλμαρ Μπροκ. Σημείωσε ωστόσο ότι «θα πρέπει να παρακολουθηθεί προσεκτικά, μήπως ο (Αλέξης) Τσίπρας με αυτές τις συμφωνίες θέσει τον εαυτό του σε εξάρτηση από τη Ρωσία».
Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εφημερίδα Bild, ο κ. Μπροκ τόνισε ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να επαναφέρει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και οι Έλληνες δεν θα ήθελαν το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων». Αναφερόμενος ειδικότερα στο ενδεχόμενο ρωσικών επενδύσεων σε έργα υποδομής στην Ελλάδα, εκτίμησε ότι αυτά τα σχέδια αντιπροσωπεύουν ξεκάθαρα ρωσικά και όχι αληθινά ελληνικά συμφέροντα – με την εξαίρεση ίσως του θέματος της μεταφοράς ενέργειας. Συμπλήρωσε τέλος ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση «βλέπει» μια σειρά σχεδίων τα οποία θα μπορούσαν να στηριχτούν, αλλά για τα οποία η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις. «Δεν υπάρχουν αιτήματα, στις Βρυξέλλες περιμένει το χρήμα για διαρθρωτικές πολιτικές και η Ελλάδα δεν το ζητά», υποστήριξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ