Skip to main content

Μαξίμου: Η Μόσχα διερευνά τη δυνατότητα προκαταβολής μελλοντικών κερδών του αγωγού

Τη δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού φέρεται να μελετά η Μόσχα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι η «καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου».

«Είμαστε έτοιμοι προκειμένου όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού, αλλά και να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων», σημείωσε ο κ. Πούτιν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ουσιαστικά και σε όσους διερωτώνται ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού.

Παράλληλα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, η Ρωσία εξετάζει να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός, ο οποίος, κατά τον Ρώσο πρόεδρο, «θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας» και θα φέρει κέρδη «χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως».

Στο επίκεντρο της συνάντησης των κ.κ. Τσίπρα και Πούτιν βρέθηκε και η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρώσικη ομοσπονδία, σύμφωνα με το Μεγάρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, υπήρξε κοινή βούληση το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της Ε.Ε., να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία.

Αυτή η διαδικασία δεν λογίζεται ως εξαγωγή κι αυτό γιατί τα προϊόντα θα διακινούνται μέσω ρωσικών εταιρειών στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και έλληνες παραγωγοί, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία, δίνοντας τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας.

«Και αυτό είναι μια πολύ σημαντική -έστω έμμεση- ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση», σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, τόνισε ότι από «τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα» και «τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων» θα κερδίσουν και οι Ρώσοι παραγωγοί, παρατηρούν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, η Ρωσία, δια του προέδρου της, εξέφρασε τη θέληση να μετάσχει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα αφορούν αγωγούς, ενέργεια, λιμάνια κ.λ.π., σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Τέλος, κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Πούτιν σε σχετική ερώτηση.

«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια οικονομική κρίση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή», τόνισε, απατώντας στην ίδια ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας.