Τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, αντικαγκελάριου και ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, περί «βλακωδών εκτιμήσεων» για τις πολεμικές αποζημιώσεις, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος.
Ο κ. Ήσυχος χαιρέτισε το γεγονός ότι ο κ. Γκάμπριελ «αναγνωρίζει, έστω και με έμμεσο και άκομψο τρόπο, ότι το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει κλείσει».
«Παραδέχεται (ο κ. Γκάμπριελ) πως “δεν μπορούμε στην Γερμανία στο ορατό μέλλον να δώσουμε ένα τέλος στην συζήτηση για την ευθύνη που απορρέει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός.
Ο κ. Ήσυχος κάλεσε τις γερμανικές αρχές να αρθούν στο ύψος των ιστορικών τους ευθυνών, συμβάλλοντας στο κλείσιμο των πληγών του παρελθόντος.
«Να θωρακίσουμε τη σημερινή Ευρώπη μπροστά στον κίνδυνο νεκρανάστασης φασιστικών και ναζιστικών φαινομένων. Χωρίς ιστορική μνήμη δεν υπάρχει το υπόβαθρο για την αναχαίτισή τους», συμπληρώνει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι το ζήτημα για την Ελλάδα είναι κυρίως ηθικό και πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό, ενώ ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν συσχετίζεται το θέμα των γερμανικών οφειλών με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα.
«Το θέμα των οφειλών είναι ένα διμερές ζήτημα Ελλάδας – Γερμανίας», πρόσθεσε.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η αποκατάσταση της ιστορίας δεν μπορεί να γίνεται με λογιστικές πράξεις και με πράξεις λογιστικού συμψηφισμού, ενώ χαρακτήρισε λυπηρή την εκτίμηση του αντικαγκελαρίου πως “είναι βλακώδεις οι εκτιμήσεις της Αθήνας για τις αποζημιώσεις”.
«Δεν επιδιώκουμε έναν ακόμα λεκτικό πόλεμο αλλά πολιτική συνεννόηση για το θέμα των γερμανικών οφειλών», συνέχισε ο κ. Ήσυχος, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει αντιδικία με τον γερμανικό λαό.
Ο κ. Ήσυχος κάλεσε τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας να δρομολογήσουν τις διαδικασίες που θα κλείσουν τις ανοιχτές πληγές του παρελθόντος.
«Να ανοίξουμε μαζί τους δρόμους της δημιουργίας, της αμοιβαίας κατανόησης και της αλληλεγγύης, σε μια Ευρώπη που θα πρέπει να ξαναβρεί μέσα από την μεγάλη παρακαταθήκη της, τις αξίες που ταιριάζουν στην εποχή μας. Η ιστορία πρέπει να μας διδάσκει όλους για να μην επαναλάβουμε τα λάθη τους παρελθόντος», κατέληξε ο κ. Ήσυχος.