Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αποδοκιμασίες μετά από εκδήλωση με ομιλητή τον Ευκλ. Τσακαλώτο

Ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε το βράδυ της Τρίτης έξω από το «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητή τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κρατώντας ελληνικές σημαίες οι συγκεντρωθέντες φώναξαν συνθήματα για το Μακεδονικό, ενώ στο σημείο παρατάχθηκαν και αστυνομικές δυνάμεις. 

Μερίδα ατόμων αποδοκίμασε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση την ώρα που εξέρχονταν από το κτήριο.

«Απόψε στο Ολύμπιον στην ανοιχτή εκδήλωση “Για την οικονομία, την ακροδεξιά και την Ευρώπη” του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης είχε άδεια αίθουσα μέσα και πλήθος διαμαρτυρομένων απ’ έξω. Ιδού η απόδειξη» σχολίασε με δηκτικό τρόπο o υπουργός Οικονομικών σε ανάρτησή του στο Twitter την οποία συνόδευσε από φωτογραφίες μέσα και έξω από τον χώρο της εκδήλωσης.

Ευκλ. Τσακαλώτος: Η Αριστερά δεν έχει άλλο δρόμο από την συμμαχία «κόκκινο, κόκκινο, πράσινο»

Κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς η Αριστερά «δεν έχει άλλο δρόμο» από την συμμαχία «κόκκινο, κόκκινο, πράσινο» διευκρινίζοντας πάντως πως κάθε κομμάτι της συμμαχίας θα «πρέπει να κρατήσει την ταυτότητα του». «Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα γίνουμε σοσιαλδημοκράτες, ούτε ότι θα γίνουν εκείνοι σαν εμάς, το κάθε κομμάτι πρέπει να κρατήσει την ταυτότητα του, νομίζω το είπε πολύ καλά ο Αλέξης (Τσίπρας) στο Γαλάτσι, πριν τρεις μέρες» είπε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε: «Κανένας δεν θέλει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι σοσιαλδημοκράτες».

«Εμείς πρέπει να παραμείνουμε αριστερό κόμμα, αλλά το να παραμείνεις ένα αριστερό κόμμα δεν σημαίνει ότι δεν συζητάς, ότι δεν ανοίγεις διαλόγους, ότι δεν βρίσκεις κοινό πόλο, όχι μόνο αρνητικά απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά επίσης και επιθετικά δηλαδή το καινούριο μοντέλο, που μπορεί να αντιμετωπίσει και το δημοκρατικό (έλλειμμα) και το κοινωνικό ζήτημα» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Τόνισε επίσης ότι «η μάχη στις εκλογές πρέπει να έχει και ιδεολογική χροιά» και «για αυτό ο τόπος χρειάζεται την Αριστερά».

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. «ζορίζεται» από το «μοντέλο, που υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης», το οποίο προβάλλεται απλώς «ως «περιορισμοί της Ε.Ε.», σαν να ήταν – όπως είπε – ένα φαινόμενο «από το Θεό» και σαν να μην προήλθε το Σύμφωνο Σταθερότητας, από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν πριν το 2009. «Καλά, εσείς, αυτόν τον στενό κορσέ, αυτή τη λιτότητα, εσείς δεν τη ψηφίσατε στο ευρωκοινοβούλιο και στα αστικά κοινοβούλια; Δηλαδή, αυτό τον περιορισμό – που είχα κι εγώ όταν διαπραγματευόμουν – ποιος τον έχτισε;» διερωτήθηκε για να προσθέσει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τον έχτισε, οι Ποδέμος τον χτίσανε, οι αριστεροί σοσιαλδημοκράτες τον χτίσανε; Αυτή η στενότητα, που περιόρισε αφάνταστα τι μπορεί να κάνει μια αριστερή κυβέρνηση, ήταν έργο της σοσιαλδημοκρατίας και της δεξιάς, στα χρόνια πριν από την κρίση».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σπάει σιγά – σιγά η κυριαρχία της λιτότητας». «Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει και έχει επεκτατικούς προϋπολογισμούς – και στην Ευρώπη, αλλά στην Ευρώπη πάει πολύ αργά» είπε. 

Σε προβολή εσωτερικής ψηφοφορίας με την ερώτηση: «Πιστεύετε ότι η χώρα θα αποπληρώσει πιο γρήγορα το χρέος προς το ΔΝΤ», η οποία προβαλλόταν στην οθόνη της αίθουσας και όπου το 77% αποφαινόταν «ναι» και το 23% «όχι», ο κ. Τσακαλώτος, είπε με εύθυμη διάθεση: «Θα σας έλεγα ότι έχουν δίκιο οι ‘ναι’, το 23% έπαιξε και έχασε». Αστειεύτηκε, μάλιστα, όταν αυξήθηκε η διαφορά υπέρ του «όχι», ότι διακρίνει μια «δυσπιστία» προς τον υπουργό Οικονομικών και πρόσθεσε, ότι η χαλαρότητα του κλίματος στην αίθουσα επιτρέπει μια τέτοια τοποθέτηση, αν και διευκρίνισε ότι γενικώς προτιμά να δηλώνει ότι «το κάθε πράγμα είναι στην ώρα του».

Σε ερώτηση για τη σχέση του με τον Γιάννη Βαρουφάκη είπε ότι τον γνώριζε από παλιά και είχε εξαιρετικές σχέσεις μαζί του και στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν έχει πει κάτι εναντίον του γιατί, αφενός ότι έγινε και στην πρώτη, όπως και ότι γίνεται και στη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αποτέλεσμα ατομικής αλλά συλλογικής δουλειάς, όμως και επειδή οι συσχετισμοί στην Ευρώπη ήταν σε βάρος μιας αριστερής προσέγγισης.

«Και τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τον άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε υπουργό, οι κυρίαρχες δυνάμεις ήθελαν ήττα μιας αριστερής προσέγγισης στο πρώτο εξάμηνο» είπε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι ήδη τότε υπήρχε και μια άνοδο των δυνάμεων της αριστεράς στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ισπανία και στη Γαλλία. «Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν ο Βαρουφάκης το πρόβλημα. Θέλανε μια ήττα» ανέφερε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ