Στη Μόσχα βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εν όψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στη 1 μ.μ. την Τετάρτη.
Τη συνάντηση των δύο ανδρών θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας και στη συνέχεια, στις 3:30 μ.μ., οι δύο ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Νωρίτερα την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι σε Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στις 6.30 μ.μ. θα έχει συνάντηση με Προέδρους Ομογενειακών Συλλόγων Ρωσίας.
Το πρωί της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, σε διάλεξη με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές», ενώ το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν.
Αργότερα, στις 3:00 μ.μ. την Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και στις 4:30 μ.μ., θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο.
Συστάσεις Σουλτς σε Τσίπρα για τη Ρωσία
Να μην σπάσει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα.
«Η Ελλάδα ζητεί και λαμβάνει αλληλεγγύη από την Ε.Ε. Οπότε μπορούμε να ζητάμε αλληλεγγύη από την Ελλάδα και αυτή η αλληλεγγύη να μην τερματιστεί μονομερώς, με την Αθήνα να αποσύρει τη συμμετοχή της στα κοινά μέτρα», τόνισε ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Münchner Merkur», που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε ότι ο ίδιος, καθώς και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το έχουν ξεκαθαρίσει στον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια αρκετών συζητήσεων, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να βασίσει σε αυτό τις ενέργειές του στη Μόσχα. Η Ε.Ε. το αναμένει αυτό από εκείνον ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μιας χώρας μέλους της Ε.Ε.».
Ο κ. Σουλτς επέκρινε επίσης το ελληνικό αίτημα για γερμανικές αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Πιστεύω ότι είναι αντιπαραγωγικό να αναμιγνύουμε αυτά τα συναισθηματικά φορτισμένα θέματα με την τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα», σημείωσε, ενώ συμπλήρωσε ότι μοιράζεται την άποψη του Βερολίνου, υποστηρίζοντας ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων έχει ήδη επιλυθεί νομικά και πολιτικά.