O πλανήτης βιώνει την μεγαλύτερη κρίση και την πιο δραματική κρατική παρέμβαση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για να νικήσουμε τον Covid19 απαιτούνται θυσίες. Κλειστά σχολεία, αυστηρότατες απαγορεύσεις στην κυκλοφορία, λουκέτο σε επιχειρήσεις, εργαζόμενοι σε αναστολή. Την ώρα που τα κρούσματα και οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό πολλαπλασιάζονται και οι κυβερνήσεις μετρούν την οικονομική ζημιά, μερίδα ειδικών εξετάζει τις άλλες επιπτώσεις των μαζικών lockdown και τονίζει πως δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στα άλλα θύματα του Covid19 που είναι και αυτά εκατομμύρια.
Η ιστορία έχει δείξει πως όσο περισσότερο διαρκεί μία βαθιά ύφεση τόσο πιο οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις της. Η έκρηξη της ανεργίας το 1982 είχε μειώσει αισθητά το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης την περίοδο 2007-09 οι ζοφερές συνθήκες στην αγορά εργασίας πυροδότησαν αύξηση των αυτοκτονιών, που όπως υπολογίστηκε ήταν 10.000 περισσότερες από ό,τι στην περίοδο ακριβώς πριν από την κρίση. Αυτή τη φορά οι ειδικοί προειδοποιούν πως η βουτιά στο ΑΕΠ και την απασχόληση (αν και πιθανότατα θα έχει μικρότερη διάρκεια) θα είναι ακόμη πιο απότομη.
Ευάλωτοι εργαζόμενοι
Σύμφωνα με το Reuters μία εκτίναξη της ανεργίας στο 20% θα προκαλούσε επιπλέον 20.000 αυτοχειρίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μεταξύ εκείνων που μένουν χωρίς δουλειά ή οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή. Ακόμη και εάν οι κοινωνίες βρουν μηχανισμούς στήριξης των ευάλωτων και αποφευχθεί ένα τέτοιο ζοφερό σενάριο, οι πληγές που θα ανοίξουν στην αγορά εργασίας είναι βαθιές.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) τέσσερις στους πέντε εργαζομένους παγκοσμίως πλήττονται από την κρίση του νέου κορωνοϊού. Το 81% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού ή 3,3 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι είδαν την επιχείρηση στην οποία εργάζονται να κλείνει ή να περιορίζει τις δραστηριότητές της. Περίπου 1,25 δισεκατομμύρια κινδυνεύουν, σύμφωνα με τον ILO, με απόλυση ή μείωση ωραρίου και μισθού.
Ευάλωτοι μαθητές
Μαθητές, γονείς και δάσκαλοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατες προκλήσεις στην προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν όχι μόνο για τους μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση σε τηλεκπαίδευση, αλλά και για τα μικρότερα παιδιά, που εξασφάλιζαν και βασικά γεύματα στους παιδικούς σταθμούς και άλλες εκπαιδευτικές δομές.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πλέον ευάλωτοι μαθητές είναι εκείνοι της ειδικής αγωγής, για τους οποίους είναι εξαιρετικά σημαντικό το οργανωμένο μαθησιακό περιβάλλον και το σταθερό πρόγραμμα. Αυτά τα παιδιά στην μεγάλη πλειονότητά τους χάνουν όχι μόνο τα μαθήματα με τους δασκάλους ειδικής αγωγής, αλλά και τις ειδικές θεραπείες (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοπαιδαγωγικές συνεδρίες) αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν τέτοιου είδους συνεδρίες διαδικτυακά. Η τεχνολογία βοηθάει έως έναν βαθμό να μην χαθεί η επαφή με τους θεραπευτές τους, αλλά δεν μπορεί να αναπληρώσει τις χαμένες θεραπείες.
Ενδοοικογενειακή βία
Παγιδευμένα στο σπίτι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας έρχονται αντιμέτωπα με πιο συχνές και πιο ακραίες επιθέσεις σύμφωνα με την Katie Ray Jones επικεφαλής της ειδικής γραμμής υποστήριξης National Domestic Violence Hotline. Όπως εξηγεί στο Reuters οι εκκλήσεις βοήθειας έχουν πολλαπλασιαστεί.
Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες οι κυβερνήσεις προωθούν προγράμματα δωρεάν βοήθειας και ξεκαθαρίζουν πως τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν την εστία τους και να αναζητήσουν βοήθεια ανεξάρτητα από το πόσο αυστηρή είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Με πληροφορίες από Reuters