Skip to main content

Βενεζουέλα: Διπλωματική στήριξη αναζητεί ο Μαδούρο, στους δρόμους η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα βγήκε ξανά στον δρόμο τη Δευτέρα, πραγματοποιώντας μία ακόμη διαδήλωση στο Καράκας, την πέμπτη τις τελευταίες 10 ημέρες, κατά του ριζοσπάστη σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βρισκόταν στην Κούβα για τη σύνοδο των χωρών που συμμετέχουν στη Βολιβαριανή Συμμαχία των Λαών της Αμερικής (ALBA).

Στη διαδήλωση συμμετείχαν πολλές χιλιάδες αντίπαλοι του κ. Μαδούρο. Πολλοί από τους διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, εκτοξεύοντας πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Δεκαοκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Βενεζουέλας, ενώ 12 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο της συνοικίας Τσακάο.

«Ο λαός της Βενεζουέλας αποφάσισε να κατέβει στον δρόμο και δεν θα φύγει, αν δεν απελευθερωθεί», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η MUD (Στρογγυλή Τράπεζα για τη Δημοκρατική Ενότητα), ενιαίος αντιπολιτευτικός συνασπισμός Κεντροαριστεράς – Κέντρου – Κεντροδεξιάς, ο οποίος ελέγχει με απόλυτη πλειοψηφία το κοινοβούλιο της χώρας.

Στο επίκεντρο ο Καπρίλες

Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για την απαγόρευση που επιβλήθηκε από τις αρχές στον ηγέτη της και πρώην υποψήφιο πρόεδρο της Βενεζουέλας Ενρίκε Καπρίλες να καταλαμβάνει δημόσια αξιώματα.

Στον νυν κυβερνήτη της πολιτείας Μιράντα πολλοί βλέπουν τον καλύτερο δυνατό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στην εκλογική αναμέτρηση του 2018 για τον προεδρικό θώκο.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα του απαγορεύτηκε να καταλαμβάνει δημόσια αξιώματα για ένα διάστημα 15 ετών. Στη διαταγή επικαλούνταν «διοικητικές παρατυπίες» μεταξύ αυτών παράβαση των νόμων περί συμβάσεων και διασπάθισης δωρεών», σύμφωνα με το αντίγραφο της απόφασης.

Σε ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ ζήτησαν «να αναθεωρηθεί άμεσα η απόφαση», προκειμένου «οι κάτοικοι της Βενεζουέλας να μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους σε ελεύθερες εκλογές».

Και άλλες χώρες, από την Ισπανία ως τη Αργεντινή, την Κολομβία, το Μεξικό, τη Βραζιλία και το Περού επίσης επέκριναν την απόφαση της Δικαιοσύνης της Βενεζουέλας.

«Η Βενεζουέλα έχει ανάγκη μια νόμιμη κυβέρνηση», τόνισε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγρο.

Στο μεταξύ οι ηγέτες των χωρών της ALBA, στην οποία συμμετέχουν ο Ισημερινός, η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Βολιβία, η Νικαράγουα και οι Αντίλες, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Νικολάς Μαδούρο.

Στο πλευρό του Μαδούρο οι Κάστρο – Ορτέγκα

«Απορρίπτουμε τις επιθέσεις και την ενορχηστρωμένη χειραγώγηση κατά του συμμάχου μας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ALBA.

Από την Αβάνα, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εμποδίζουν τον διάλογο με την αντιπολίτευση στη χώρα του, προκειμένου να «καταστρέψουν» τη Βενεζουέλα.

«Η αλήθεια είναι ότι δόθηκε εντολή από την Ουάσινγκτον για “μηδενικό διάλογο” στη Βενεζουέλα προκειμένου να καταστρέψουν τη χώρα μας και να (επιτρέψουν) την ξένη επέμβαση», κατήγγειλε ο Μαδούρο.

Το Σάββατο συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Καράκας μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών. Την Πέμπτη ένας άνδρας 19 ετών σκοτώθηκε όταν δέχθηκε μια σφαίρα στο στήθος, ενώ ο αστυνομικός που κατηγορείται ότι τον πυροβόλησε έχει συλληφθεί.

Η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει ότι η επόμενη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου. Θα είναι «η μητέρα όλων των διαδηλώσεων», σύμφωνα με τον Φρέντι Γκεβάρα, αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας και στέλεχος του κεντροαριστερού κόμματος «Λαϊκή Θέληση».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο