Ένας 36χρονος Σύρος ζει εδώ και 37 ημέρες στον χώρο τράνζιτ αεροδρομίου της Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία, σε μια υπόθεση που θυμίζει το σενάριο της ταινίας «The Terminal» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με τον Τομ Χανκς.
Ο Χασάν Αλ Κοντάρ δημοσιοποιεί βίντεο από την καθημερινότητά του στο Twitter και στο Facebook, κατακτώντας έτσι το ενδιαφέρον οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσων ενημέρωσης.
Ο Σύρος άνδρας φοβάται ότι κινδυνεύει με σύλληψη εάν επιστρέψει στη Συρία, όπου μαίνεται για επτά χρόνια ένας αιματηρότατος εμφύλιος πόλεμος.
«Φοβάμαι την απέλασή μου στη Συρία, όχι επειδή είμαι δειλός, ούτε επειδή δεν ξέρω να πολεμώ, αλλά επειδή δεν πιστεύω στον πόλεμο», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters μέσω Skype. «Δεν θέλω να γίνω δολοφονική μηχανή, να καταστρέφω το ίδιο μου το σπίτι και να κάνω κακό στον λαό μου».
Ο Χασάν εξαρτάται από την ευγενική προσφορά φαγητού και προμηθειών από πλευράς του αεροδρομίου και υπαλλήλων αεροπορικών εταιρειών.
Η υπηρεσία μετανάστευσης της Μαλαισίας και οι αρχές του αεροδρομίου αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επιβεβαίωσε ότι είχε συνάντηση μαζί του, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.
Πρώην ασφαλιστής, ο Χασάν ζούσε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όταν άρχισε ο εμφύλιος στη Συρία. Απελάθηκε από τα ΗΑΕ στην Μαλαισία το 2016, όταν η συριακή πρεσβεία στα Εμιράτα αρνήθηκε να ανανεώσει το διαβατήριό του.
Άκαρπες προσπάθειες
«Με απέλασαν στη Μαλαισία, καθώς είναι από τις ελάχιστες χώρες οι οποίες δέχονται Σύρους χωρίς βίζα», ανέφερε ο Χασάν, ο οποίος χρειάστηκε έναν χρόνο προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για να αγοράσει ένα εισιτήριο για τον Ισημερινό (Εκουαδόρ). Ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία αρνείται να τον επιβιβάσει.
Ο 36χρονος προσπάθησε να πετάξει και στην Καμπότζη, αλλά οι αρχές εκεί τον απέρριψαν, στέλνοντάς τον πίσω στην Κουάλα Λουμπούρ.
Στην ταινία του 2004, ο Τομ Χανκς υποδύεται έναν ταξιδιώτη που ταξιδεύει στις ΗΠΑ από μια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου ή της Κεντρικής Ασίας (η χώρα είναι η φανταστική “Κρακόζια”) και αναγκάζεται να διαμείνει στον χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου JFK της Νέας Υόρκης, λόγω ενός πραξικοπήματος στην πατρίδα του που καθιστά άκυρα όλα τα διαβατήρια των πολιτών της.
naftemporiki.gr