Skip to main content

AstraZeneca: Σήμερα το πόρισμα του ΕΜΑ

Σήμερα το απόγευμα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να δημοσιεύσει τη νέα αξιολόγησή του για το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου Οξφόρδης κατά του νέου κορωνοϊού. Η δυσπιστία και επιφυλακτικότητα των πολιτών απέναντι στο εν λόγω εμβόλιο έχει ενταθεί μετά τα περιστατικά θρόμβωσης που καταγράφηκαν σε εμβολιασμένους, με 19 χώρες να αναστέλλουν στις αρχές της εβδομάδας τους εμβολιασμούς, και τις Ιταλία και Γαλλία να κάνουν λίγο μετά «στροφή 180 μοιρών».

Την εμπιστοσύνη της στο εμβόλιο της AstraZeneca εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν. Προειδοποίησε όμως την εταιρεία ότι όλα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι σε περίπτωση που η εταιρία δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα.  Η Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της σχετικά με τις παραδόσεις της AstraZeneca αναφέροντας ότι « το πρώτο τρίμηνο θα παρέδιδε 90.000.000 δόσεις, τις μείωσαν σε 40.000.000 και τώρα η πρόβλεψή τους είναι για 30.000.000 μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου».

«Είναι σημαντικό να υπάρξει επιτάχυνση στις παραδόσεις», σημείωσε η κ. Φον Ντερ Λάιεν προσθέτοντας ότι «πρέπει να εστιάσουμε στο δεύτερο τρίμηνο και την περίοδο μέχρι το καλοκαίρι. Ξέρουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε το στόχο μας και να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και ξέρουμε ότι οι παραδόσεις θα αυξηθούν το δεύτερο τρίμηνο».

Στη χώρα μας, άλλωστε, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγήθηκε ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Τη συνέχιση των εμβολιασμών συνέστησε ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. 

Ο ΠΟΥ, συνεδρίασε την Τρίτη για το συγκεκριμένο εμβόλιο και για τις αναστολές χορήγησης των δόσεων που αποφασίστηκαν από 18 χώρες, μετά από κάποια θρομβοεμβολικά περιστατικά,  που σημειώθηκαν σε άτομα που χορηγήθηκε το εμβόλιο.

Ωστόσο, η ανώτατη επιστήμονας του ΠΟΥ Σουμία Σουαμινάθαν, είχε τονίσει σε συνέντευξη Τύπου, ότι δεν χρειάζεται κανένας πανικός στους πολίτες, καθώς δεν υπάρχει καταγεγραμμένος θάνατος που να σχετίζεται με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, εξηγώντας παράλληλα  πως για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί η σύνδεση αυτών των περιστατικών που καταγράφηκαν σε κάποιες χώρες με τα εμβόλια.

naftemporiki.gr