«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε αν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και τριών περιπτώσεων θρόμβωσης και χαμηλών επιπέδων αιμοπεταλίων που αναφέρθηκαν στη Νορβηγία», ανέφεραν την Τετάρτη οι αρχές υγείας της χώρας.
Η Νορβηγία διέκοψε τη διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca την περασμένη εβδομάδα, μετά από παρόμοια κίνηση της Δανίας, εν μέσω αναφορών για «ασυνήθιστα συμπτώματα» που απαιτούσαν νοσηλεία για τρεις εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που είχαν λάβει το εμβόλιο. Ένας πέθανε.
«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε τώρα, δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των σοβαρών καταστάσεων που έχουν αναφερθεί και του εμβολίου AstraZeneca», δήλωσε η Καμίλα Στόλτενμπεργκ, επικεφαλής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (FHI), σε συνέντευξη Τύπου.
Η FHI αναλύει τον αριθμό τέτοιων περιπτώσεων στους εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους πληθυσμούς για να κάνει συγκρίσεις.
Εν αναμονή του ΕΜΑ
Οι αρχές αναμένουν επίσης αρχικά ευρήματα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αναμένονται την Πέμπτη, πριν αποφασίσουν εάν θα επαναλάβουν τους εμβολιασμούς της AstraZeneca.
Ο EMA είπε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να αλλάξει τη σύστασή του για το AstraZeneca – ένα από τα τέσσερα εμβόλια που έχει εγκρίνει.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και συνιστά να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί.
Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των νορβηγικών και ευρωπαϊκών ερευνών για πιθανές παρενέργειες, η FHI εξετάζει τώρα εάν θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το AstraZeneca στο εθνικό της πρόγραμμα λόγω καθυστερήσεων παράδοσης, δήλωσε η κ. Στόλτενμπεργκ.
Επιπλέον, «η προτεραιότητα είναι να υπάρχει μια σαφής και οργανωμένη διαδικασία για την αξιολόγηση των πιθανών παρενεργειών, έτσι ώστε ο πληθυσμός και οι εργαζόμενοι στην υγεία να γνωρίζουν τι είναι γνωστό και τι αξιολογείται», είπε. «Πρέπει να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στα εμβόλια».
Το Όσλο χρησιμοποιεί τα εμβόλια Pfizer / BioNTech και Moderna παράλληλα με το AstraZeneca, έως ότου η κυκλοφορία του τελευταίου ανασταλεί.
Από τις 16 Μαρτίου, η χώρα των 5,4 εκατομμυρίων είχε εμβολιάσει περισσότερα από 451.000 άτομα με μια πρώτη δόση και σχεδόν 258.000 είχαν λάβει μια δεύτερη δόση, σύμφωνα με στοιχεία της FHI.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters